Panncentralen Galleri Mariestad

Besöksadress: Panncentralen Galleri Konstförening, Verkstadsgatan 10, Mariestad

Kontakt: konstforening@panncentralen.nu
Hemsida: www.panncentralen.nu

Det sekulariserade samhället känns igen av interkulturella influenser och det motstånd som dessa kan framkalla. Denna gång medverkade Panncentralen i GIBCA Extended för att tydliggöra de rättigheter som varje individ borde ha. Demokratiska värderingar ägs inte en gång för alla när frågan fångats in. Det är ett dagligt arbete att upprätthålla mänskliga rättigheter.

Panncentralens engagemang belyser varje människas rätt att få vara den hen är. Äga sin kropp och få respekt för sina värderingar. Genom den globala informationsteknologin har individer med dold agenda hittat en arena att ge utlopp för sina mörka tankar, något som i hög grad drabbar barn och unga vuxna.

Panncentralen arbetar med att tydliggöra kulturens betydelse, demokratiska rättigheter och social ekonomi för samhällets utveckling såväl lokalt som regionalt. Med utställningar, installationer och medverkan i exempelvis GIBCA vill Panncentralen få en större spridning av sina budskap.

Program

DU-JAG-VI, 9/9–19/11

Utställning

Öppettider: måndag-torsdag 14–17
Panncentralen Galleri Konstförening, Verkstadsgatan 10, Mariestad

Panncentralen och PIK frågade sig: Vad är sekularitet och vilken inverkan har den över vår vardag? Dessa frågor förkroppligas bland annat av en installation, som kanske också tillsammans med betraktaren kan ge svar, eller kanske en motfråga? Besökarens möjlighet till avtryck är en självklar del av utställningen. Lokalen fylldes också av Monica Gallons konst som springer ur Scenkonst Quinnas föreställning ”Jag måste vara min egen armé”, där ämnet fri abort behandlades. På vernissagen fick besökaren möjlighet att träffa konstnärerna och bjöds dessutom på tilltugg.

Vernissage: 9 september kl. 11–15

 

Scenkonst Quinna: Catharina Gallon och Monica Gallon – Bakom stängda dörrar, 13/9 kl 19-21

Teaterföreställning, konstutställning och samtal. Inträde: 50 kr.
Mariestads Teater, Österlånggatan 8, Mariestad

Panncentralen gästades av Scenkonst Quinna och av två av dess medlemmar: skådespelaren Catharina Gallon och scenograf och konstnär Monica Gallon. Sekularitet och de rättigheter som medföljer problematiserades här genom superaktuell och progressiv teater och konst. Teaterföreställningen bygger på intervjuer med barn som utsatts för sexuella trakasserier via internet. Publiken fick också ta del av forskning, förhörsprotokoll och intervjuer med personer som arbetar med barn som drabbats. Pjäsen är en berättelse om sexuell grooming, hot och övergrepp men också om vägen ut. Monica Gallons konst utgjorde en självklar del av föreställningen – fördjupade tematiken och skapade ett intressant möte mellan konst och teater. Efter föreställningen fanns möjlighet att stanna kvar för samtal med skådespelare och konstnär.

 

DonnaDonna och historiedoktorand Emma Severinsson
Dom ska hitta oss tillsammans och Normbrytande kvinnor – En queer historia på Ulla Billquists tid, 18/10 kl 19-21

Teaterföreställning och föredrag. Inträde: 50 kr.
Panncentralen Galleri Konstförening, Verkstadsgatan 10, Mariestad

DonnaDonnas föreställning relaterar till sekularitet ur ett historiskt perspektiv. Rätten till sexuell frihet finns idag inpräntade i våra lagar. Hur det inverkar på människors vardag är en annan sak. Något som är säkert är i alla fall att den sexuella friheten är betydligt större i Sverige idag än på 40-talet. I ”Dom ska hitta oss tillsammans” får vi inblick i hur det starkt heteronormativa samhället hade en djupt olycklig inverkan på människors liv.

”Lördagen den 6 juli 1946 är Sveriges största sångerska, Ulla Billquist, inte på väg till en inbokad spelning i Karlstad. Hon ligger på köksgolvet i sin lägenhet, alla fyra gaskranar är öppna, och bredvid henne ligger den kvinna som hon har en kärleksrelation med. Vi vet än idag inte vem den kvinnan var. Men vi vet att hon reser sig upp och går. Där, i den kvinnans historia, i den stunden börjar föreställningen Dom ska hitta oss tillsammans.”

Emma Sevirinsson föredrag kompletterade och fördjupade bilden av Ulla Billquists och hennes öde. Publiken fick också möta andra normbrytande kvinnor och få insyn i deras samtid.

 

Kulturantropolog Ulrika Persson – Fischier: Varför gör människor som de gör? – Ett antropologiskt perspektiv över människors beteende, 9/11 kl 18

Plats: Jubileumsteatern Mariestad
Avgift

Ulrika Persson – Fischier arbetar på Ångströmslaboratoriet, Uppsala universitet som chef för entreprenörskolan, teknikbaserad affärsutveckling.

 

Ludvig Nordholm, Rut Elliot Blomqvist och Siri Holm – TEXTTONKONST: Om rätten att få vara den hen är, 18 november kl. 14-17

Poesi, musik och samtal. Inträde: 50 kr. Fika finns till självkostnadspris.
Panncentralen Galleri Konstförening, Verkstadsgatan 10, Mariestad

Panncentralen presenterade stolt Ludvig Nordholm, Rut Elliot Blomqvist och Siri Holm. Alla tre är ord – och musikkonstnärer, som med hjälp av musik och poesi, sprider ljus över rättigheter som ständigt behöver beskyddas och fördjupas i vårt samhälle. Temat sekularitet behandlades genom olika konstnärliga uttryck, med tonvikt på sexuell frihet och politisk och social jämlikhet.