Konstmuseet, Skövde Kulturhus

HARVEST – Julian Oliver, 14/9–19/11

Besöksadress: Trädgårdsgatan 9, Skövde
Öppettider: tisdag–onsdag 12–18, torsdag 12–19, fredag-söndag 12–16

Kontakt: konst@skovde.se
Hemsida: www.skovde.se/Konstmuseet

Julian Oliver (NZ/DE) kommer från 1990-talets aktivistiska hackerkultur och han har i över 20 år intresserat sig för frågor kring samhällets teknikberoende och sårbarhet. HARVEST är hans nya verk som tar avstamp i det sekulära samhällets dyrkan av pengar och teknik samt de negativa miljökonsekvenser denna blinda tilltro oftast medför.

INPUT är på samma gång en skulptur, ett land art verk och en teknisk innovation som kommer att placeras på en klippvägg någonstans i världen. Inuti verket finns en vindturbin och en kraftfull dator som tillverkar kryptovaluta. Framställning av kryptovaluta är helt lagligt och vem som helst kan och får göra det, vilket gör det till en global demokratisk valuta fri från protektionistisk räntepolitik och valutaspekulationer. HARVEST:s system är helt självförsörjande och dess miljöpåverkan är minimal, dessutom doneras alla pengar som framställs till olika miljöorganisationer.

Under biennalen kunde besökaren följa HARVEST:s processer via satellit i realtid, se modeller, ritningar och allt annat som besökaren behövde för att själv bygga sin alldeles egna miljövänliga pengamaskin.