Four

Bedtime Stories – Mia Maljojoki, 1/9–30/9 och CRUX – Tanel Veenre, 13/10–4/11

Besöksadress: Risåsgatan 5, Göteborg
Tid: onsdag–fredag kl. 12–18, lördag kl. 12–16

Kontakt: karin@karin-roy.se
Hemsida: www.fourgallery.com

Bedtime Stories – Mia Maljojoki, 1/9–30/9
Smyckekonst

Vad händer med sekulariseringen i en krissituation? Hur håller man balansen i en skakig tillvaro av toppar och dalar, vardagsstress och världsproblem? Mia Maljojokis utställning på Four erbjudöd en viloplats. Hennes bärbara skulpturer ger skydd och styrka, erbjuder en stund av lugn och ro.

Mia Maljojoki är född och uppvuxen i Finland men bor sedan många år tillbaka i München. Hennes arbeten ger ett direkt och spontant uttryck. Vid en första anblick verkar de slumpartade, men kompositionen är balanserad och genomtänkt. Välregisserade men oförutsägbara händelser förfinas med fingertoppskänsla och lång konstnärlig erfarenhet. Maljojoki kombinerar starka färger och former med en elegans som skapar harmoni i ett djärvt kaos.

CRUX – Tanel Veenre, 13/10–4/11
Smyckekonst

Tanel Veenre söker efter likheter mellan korset och det manliga könsorganet. Makt, religion och manlig dominans har haft en avgörande roll i utvecklingen av den kristna kulturen. Som smyckeskonstnär analyserar Veenre detta ämne genom kroppsrelaterade föremål som leker med religiösa teman och erotik.

Estländske Tanel Veenre är en av smyckeskonst-scenens klarast lysande stjärnor. Han lyfter upp varelser från havens djup och bäddar in dem i ett skimmer från avlägsna galaxer. Tanel Veenre blandar musikaliska toner med estetik och poesi och skapar ett magiskt, magnetiskt universum som attraherar och trollbinder. Veenre arbetar även som professor för Estonian Academy of Arts i Tallin.