Vänersborg konsthall

Etosha, 10/9-18/10

Besöksadress: Kungsgatan 15, Folkets Hus/Kulturhuset, Vänersborg
Öppettider: måndag-fredag, 12-16, onsdagar även 17-19, lördag 11-15
Kontakt: konsthallen@vanersborg.sewww.vanersborg.se/konsthall

På Vänersborgs konsthall visar vi utställningen Etosha. En utställning där sju Namibiska konstnärer ger sin personliga bild av den stora nationalparken Etosha i norra Namibia, till ytan motsvarar den halva Danmark.

Det finns inte en berättelse utan många. Vilken berättelse som blir den officiella, den riktiga, är en fråga om makt.

På Vänersborgs museum finns en samling av västafrikanska fåglar insamlad av Axel W Eriksson. Han blev anställd som assistent till upptäcktsresanden Charles John Andersson som reste i Sydvästra Afrika, dagens Namibia, under 1800-talets senare hälft. Axel W Eriksson donerade nästan 1000 fåglar till Vänersborg. En donation som ledde till att Vänersborgs museum finns idag. Genom utställningen Etosha vill Vänersborgs konsthall bredda den historiska och den samtida berättelsen om området och ge nya ingångar och delvis en annan bild av Namibia än den som återges på Vänersborgs museum. På Vänersborgs konsthall vill vi återge berättelsen ur ett Namibiskt perspektiv.

14 september genomförs även ett konstnärssamtal med några av utställningens namibiska konstnärer. Mer information på hemsidan.

Bild: Vänersborg konsthall – Etosha, Vänersborgs museum / Foto: Ian Schemper – fågelrummet