Mngrv (polymersday series) by Susanne Kriemann, 2021. Courtesy the artist
Mngrv (polymersday series) by Susanne Kriemann, 2021. Courtesy the artist
Göteborg International Biennial for Contemporary Art (GIBCA) The Ghost Ship and the Sea Change 2021 – Photo : Hendrik Zeitler

Mngrv (polymersday)

2021
Arkivbeständiga färgutskrifter, gummitryck med plast från havet, pigment
Inramade diptyker, vardera 53 x 78 cm, unika 

Visas med tillstånd av konstnären
Presenteras med stöd från ifa (Institut für Auslandsbeziehungen)

Kriemann har fotograferat mangroveskogar i Sydostasien, fulla av plastskräp och nersmorda av oljespill. När hon gjorde de slutliga trycken blandade konstnären in avfall och olja, insamlat på de platser där bilderna tagits. Verket undersöker hur klimatförändringar och miljöförstöring suddar ut gränserna mellan natur och kultur. Mangroveskogarna växer på gränsen mellan hav och land och skapar känsliga ekosystem som förändras med tidvattnet. Kriemanns bilder är också exempel på en slags obestämd terräng – mellan fotografisk representation och materiellt vittnesbörd. Avtrycken av skräpet på fotopapperet är konkreta och spöklika på samma gång, precis som konsumtionssamhällets plastavfall som oundvikligen kommer att hemsöka oss för generationer framöver. 

Biografi

Susanne Kriemann (f.1972, Tyskland) är konstnär och professor i Artistic Photography vid University of Arts and Design i Karlsruhe. Hon är också medgrundare till konstnärsinitiativet AiR Berlin Alexanderplatz. Kriemann undersöker fotografi som medium i en kontext med socialhistoria och arkivpraktik. Hennes verk har visats på Kunsthalle Wien; Stedelijk Museum Amsterdam; Arnolfini, Bristol; Kunstverein Braunschweig; Berlinische Galerie och MK&G Hamburg; och även vid den 11:e Biennalen i Shanghai, den 10:e i Göteborg, den 5:e i Moskva och den 5:e Biennalen i Berlin. Hon har även publicerat 17 konstnärsböcker sedan 1998.

Utställningsplats

Röda Sten Konsthall