Two Ships by Ayesha Hameed. Photo Hendrik Zeitler
Gibca 2021 Röda Sten Konsthall. Photo: Hendrik Zeitler

Two Ships

2021
5.1 ljud
7 säckvävar färgade i gurkmeja, kanel, kakao, kaffe, barbary fikon, dränkta i Themsen och rostade med järn
Komposition och ljuddesign av Mhamed Safa 
Textilstöd av Natasha Eves och Andia Newton 
Röster av Ayesha Hameed och Theodor Ringborg  

Ljudinstallationen refererar till stadsplanerna och kanalsystemen i tvillingstäderna Göteborg och Batavia (Jakarta) – båda byggda av holländska stadsplanerare under 1620-talet – och till orkanen som drabbade Saint Barthélemy 1852 under det svenska kolonialstyret. I verket vävs dessa tre platsers koloniala handelshistorier samman genom att framkalla de vindar som blåst genom dem och fört med sig skepp, slavar, stormar och frön. Berättaren reflekterar över de ekologiska uttrycken för kolonialt våld och kopplar samman den historiska kommodifieringen av naturen med dagens miljökatastrof. Textilierna, vars färger och dofter kommer att blekna med tiden, är tryckta med pigment från växter och kryddor som användes som koloniala handelsvaror. Ljudinstallationen refererar också till två historiska handelsskepp som användes av de skandinaviska ost- och västindiska kompanierna, som överraskades av stormar och sjönk utanför Göteborg. 

Ayesha Hameeds medverkan möjliggörs genom samarbete med IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program för bild och form, och Embassy of Canada in Sweden.


Biografi

Ayesha Hameed utforskar arvet från den svarta diasporan genom bilden av Atlanten. Hennes afrofuturistiska tillvägagångssätt kombinerar performance, ljudessäer, videor och föreläsningar. Hameed undersöker den minnestekniska styrkan i dessa media – deras förmåga att omforma kroppen till en kropp som minns. Vatten, gränser och förskjutningar är återkommande motiv i hennes verk som anknyter till migrationsberättelser och fysisk verklighet och, i en vidare mening, om relationer mellan människor och vad de föreställer sig som natur. Hameed bor och verkar i London.


Utställningsplats

Röda Sten Konsthall