Brunbältet

Brunbältet

2021
Ljudverk
75 minuter

Språk: svenska

Lyssna med egna hörlurar och mobiltelefon. Verket finns tillgängligt på GIBCA:s app och hemsida. Startpunkt är Delawaremonumentet vid Stenpiren. 

Verket tar dig med på en ljudpromenad i Göteborgs centrum. Det består av nio ljudspår som bör lyssnas på i nummerordning. Under vandringen från Stenpiren till Otterhällehuset via Lejontrappan, Kungsportsbron, Vallgatan och Esperantoplatsen förs ett kritiskt samtal med Göteborgs koloniala och nazistiska historia. En fiktiv karaktär tar med sig lyssnaren mellan olika platser och historiska tidpunkter. Vid varje plats hör vi personer berätta om erfarenheter av nazistiskt våld som de utsatts för just där. I verket sammankopplas 1600-talets koloniala exploatering med andra tidsepoker och typer av avhumaniseringar såsom 1920-30-talens antisemitism, 80-talets homofobi och 90-talets nynazism. Med den samtida staden som bakgrund följer ljudpromenaden spår som inte alltid syns men som på olika sätt finns närvarande i människors tankar, minnen och kroppar. 

Skådespelare: 
Ellen Nyman
Wahid Setihesh

Dokumentära röster:
Salem Yohannes
Christina Kjellsson
David
Katja
Robin Grams
Nasim  

Kompositörer:
Masih Madani
Amanda Lindgren 

Tack till: Valentina Vidaurrazaga Aras, Nava Bergman, Gunlög Fur, Alejandra Goic,
Johanna Gustavsson, Adam Hjorthén, Tobias Hübinette, Nemanja Stojanovic, Klas Rönnbäck, Björn Karlsson 


Biografi

HAMN (Nasim Aghili & Malin Holgersson)

Nasim Aghili (född. 1980) är en svensk-iransk konstnär, regissör och dramatiker. Nasims performance-föreställningar, som bygger på deltagande, teaterinstallationer och konstverk i det offentliga rummet, handlar ofta om erfarenheten av att existera och leva i olika former av exil och tar ofta formen av helande ritualer. Nasim Aghilis pjäser har översatts till olika språk såsom engelska, spanska och arabiska, och hens verk har satts upp eller visats i länder såsom Puerto Rico, England, Mexiko, USA, Holland, Estland och Sápmi.

Malin Holgersson (född 1974) är en svensk konstnär, dramatiker och podcastare som främst arbetar med scenkonst och ljud-dramatik. Hens verk är interdisciplinärt och kombinerar text, ljud och kropp/ar. Med en bakgrund som radioproducent använder hen ofta journalistiska metoder och sätter upp dokumentära berättelser. Holgerssons senaste verk är We Are This Place or Condition (ett samarbete med konstnären Johanna Gustavsson), ett binauralt ljuddrama och platsspecifik ljudinstallation skapad för hörlurar som utspelar sig i en lägenhet. Aghili och Holgersson arbetar tillsammans i HAMN och i det queerfeministiska konstnärskollektivet Ful.


Utställningsplats

Online/Offsite
Stenpiren–Otterhällehuset


Introduktion till dig som ska lyssna på Brunbältet

Hej!

Vi heter Nasim Aghili och Malin Holgersson och det är vi som har gjort det här verket.
Vi vill på förhand tacka dig för att du läser den här introduktionen och följer vår vägledning.

Brunbältet är en ljudpromenad som tar dig genom Göteborgs centrala delar och består av nio olika ljudfiler, som vi gärna vill att du lyssnar på i den ordning dom är numrerade. Spela helstvarannan ljudfil när du går eller rullar och varannan ljudfil när du kommit fram till en specifik plats. Du får hjälp av titlarna; till exempel heter ljudfil 1 ”Från Delawaremonumentet till Lejontrappan”. Den vill vi gärna att du lyssnar på när du rullar, promenerar eller på annat sätt rör dig den sträckan. Ljudfil nummer 2 heter bara ”På Lejontrappan”. Den får du gärna lyssna på när du befinner dig på Lejontrappan. Till varje ljudfil finns också en karta som visar respektive promenadsträcka och plats.

Vi blir naturligtvis också glada om du lyssnar på Brunbältet på något annat sätt eller från en annan plats. Det går inte att göra fel. Innan vi ber dig att sätta på ljudfil 1 vill vi
varna för att verket du kommer höra bland annat innehåller skildringar av våld. Detta är ett verk som beskriver delar av Göteborgs koloniala och nazistiska historia.

Tack.

/HAMN (Nasim Aghili & Malin Holgersson)