Pamflett med "Råd och anvisningar för utvandrare till Amerika" utgiven 1923 av Nationalföreningen mot emigrationen, Sjöfartsmuseets arkiv. Carl Hellervik
"Kungssten-Centrum-Angered och omvänt", Västtrafiks tidtabell för spårvagnslinje 9, 2021.
Enver Ahmemulic, Gårdsten, 1993. Foto: Meira Ahmemulic

Till svenska utvandrare

2021
Ljudverk
25 min
Språk: svenska 

Lyssna här på plats eller med hörlurar via GIBCAs app eller hemsida, gärna medan du reser på spårvagn 9 mellan Angered och Stenpiren 

Berättelsen startar i Angered och rör sig med 9:ans spårvagn mot hamnkvarteren runt Stenpiren där en miljon svenskar utvandrade till Amerika på 1800-talet. Ahmemulic speglar sin pappas personliga resa som migrant från Jugoslavien till Sverige på 1960-talet i de svenska utvandrarnas jakt på lycka hundra år tidigare. Men den amerikanska drömmen skiljer sig från den svenska och migranterna går olika öden till mötes. När pappan går bort efter ett liv i motståndets tecken arrangerar släkten trots allt hans sista färd tillbaka till Montenegro där han begravs i bergsbyn han en gång lämnat bakom sig. 

Resornas olika riktningar vävs samman genom reflektioner kring språk och tillhörighet, avstånd och längtan och drömmar och risktagande. 

Inspelning och ljuddesign: Anders Kwarnmark 
Röster: Johan Friberg, Jakob Tamm och Meira Ahmemulic 

Tack till Linn Hansén och Thomas Wiczak.


Biografi

Meira Ahmemulic (född 1974, Sverige) är konstnär och författare. Hon har studerat vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och vid Konstakademien i Colombo. Hon hämtar inspiration från sin uppväxt och motsättningarna i det svenska samhället avseende klass, språk, migration, sysselsättning och rasism. Ahmemulics verk har ställts ut på konstinstitutioner i Sverige, senast på Havremagasinet i Boden och Halmstad konsthall. Som författare har Ahmemulic publicerats i tidskrifter som Ord&Bild, GläntaOEI, och Paletten.


Utställningsplats

Konsthallen Blå Stället
Online/Offsite
Spårvagn 9: Angered–Stenpiren