Matts Leiderstam

G 877 (alias Matt Ramsey) (2011)

I konsthögskolan Valands arkiv för konstverk utförda av forna studenter i institutionens ägo finns mitt verk registrerat som G877. det består av tre fotografier som visar skådespelare tagna från videor producerade av den amerikanska gayporrindustrin. Konkret gick det till så att jag frös videon med min fjärrkontroll och fotograferade av teveskärmen med svartvit diafilm i kameran.  mellan 1984–1989 bodde jag i Göteborg för att studera måleri. Under den tiden rörde jag mig mellan konstvärld och homoliv. Två sidor som jag sällan lät mötas, ty fortfarande delade jag mitt liv itu. Homo-livet och det vanliga livet.

Jag minns att i konstvärlden härskade måleriet och högkonjunkturen. Postmodernismen introducerades på bred front och jag målade på rullgardinstyg och masonit. I gayvärlden var det disco-kultur men också backlash efter 1970-talets »glad to be gay«. Jag umgicks med Leif, Bernt och Stefan som bott i gay-kollektiv på Stampgatan. Mina närmaste vänner från Valand var nog Stefan, Monika och Eva. Jag såg utställningar på Rotor, SubBau och Frölunda Kulturhus. Festade på Valandsklubben och hängde på Tai Shanghai. Senare framåt natten drog jag till Club Bacchus på Bellmansgatan. Det hände att jag raggade i Slottsskogen, Kungsparken eller på »Heta Linjen«. När jag återser fotografierna så minns jag också rädslan för aidS och de döda.

Jag söker på internet för att försöka att identifiera några av männen som var med i scenen från en park om natten jag minns att jag fotograferat från min teve. inser att de sannolikt är döda eftersom sexscenerna gjordes utan kondom. Finner emellertid att den jag åtrådde mest lever. Peter north (född 1957) som kom att bli en av den heterosexuella porrfilmens största stjärnor under 1990-talet. På Wikipedia kan vi läsa att North har deltagit i mer än 2000 filmer och att han i sin tidiga karriär spelade in flera gayporrfilmer som alias matt ramsey. när jag letar igenom min ateljé efter bilderna på Matt (originaldiorna) från parken så upptäcker jag att de är borta, men jag hittar en annan bild som jag hade glömt att den fanns.

När jag skriver och återkallar minnet så är verket ännu inte gestaltat.

»Before any contribution by memory, what is seen must at the present moment so organize itself as to present a picture to me in which

I can recognize my former experiences.«¹

När du läser har du kanske sett och du försöker minnas vad du såg.

Biografi

Född 1956 i Sverige, bor och verkar på Sverige. Matts Leiderstam problematiserar hur vi ser, vad vi ser och varför. I en rad presentationer har han diskuterat förhållandet mellan blick och sexualitet liksom underminerat begrepp som autenticitet och kopiering. Nyligen har han ställt ut på: Turku Art Museum, Turku; Grazer Kunstverein, Graz; Malmö Art Museum,

Malmö; Kunsthalle Düsseldorf, Düsseldorf, samt vid Modernautställningen, 2010. Han är utbildad vid Konsthögskolan Valand och erhöll 2006 doktorsexamen vid Malmö Konsthögskola.

Photo: Hendrik Zeitler