Mahlet Ogbe Habte

The Audience Cooking Performance (2011)

I Eritrea finns en tradition som kallas Wofera, vilket betyder samarbete. När en familj bygger ett nytt hus, särskilt på landet, kommer hela byn för att hjälpa till. Tack vare Wofera tar det några veckor att bli klar med ett arbete som annars skulle tagit månader.  Kvinnorna lagar mat, gör kaffe, te, popcorn och så vidare, allt som ger lite arbetsglädje och förenklar tillvaron för dem som jobbar hårt med bygget. Liksom Wofera är mitt svampprojekt ett enkelt koncept som handlar om att människor samlas. De lagar svampsoppa tillsammans, skär grönsaker, rör i grytan, provsmakar och diskuterar soppan.

Som konstnär är min roll att organisera olika lag som arbetar tillsammans för att skapa en intressant och trevlig händelse. Jag förbereder ingredienserna till en enkel måltid som avslutas med mångas hjälp. Svampprojektets huvudpoäng är att publiken som medverkar i matlagningen gör det, inte bara som gäster utan också som deltagare. På det viset lämnar de sina avtryck direkt på stället och deltar i en diskussion om vad kollektiv och participatorisk konst kan innebära.

Biografi

Född 1972 i Eritrea, bor och verkar i Norge. Mahlet Ogbe Habte kom till Norge som flykting 1998. Hon utbildades vid Rogaland School of Art. Senare genomgick hon även utbildning på The Bergen National Academy. Hon är även professionell kock. Hon har ställt ut på bland annat Heimat, Museo Revoltella, Trieste Italy; World Expo Japan Tokyo; och Bergen Group Exhibition vid USF verftet.