Katarina Nitsch & Patrik Bengtsson

Vidundret och porten mot väster (2011) Doldrums (2011)

Vi måste skydda oss, mot strömmen, mot det flytande tillståndet, mörka krafter och föremål som kommer mot oss. Vi skapar ett nät, ett skydd och ett motstånd; en väv av tunna men klibbiga trådar. Vi finner spåren, vi samlar information, vi finns överallt och vi är beredda.

Två karaktärer – Uggla och räv – är fast beslutna att driva kampen mot det ondskefulla vidunder som hotar staden. Via en sambandscentral i Göteborg samlar de in data från sina spanare; filmsekvenser, text och bildmeddelanden från mobiltelefoner.

Från centralen kan de styra och ge sina spanare nya ledtrådar och direktiv. Det kontinuerligt inskickade materialet läggs upp på en webbadress. Där syns även bilden från övervakningskameran som registrerar räv och Ugglas pågående arbete. Verket genomfördes den 17 juni 2011. sedan blev allt mörkt och tyst. ett tillstånd av interregnum infann sig, och vi flyter fortfarande omkring, nu synliga på http://goteborg.biennal.org/doldrums

Är de många, de som konkurrerar med er? Ja, och varje dag blir de fler. Det pågår en jakt? Ja. Är det ett krig? Ja – nej, flera. Och situationer som…? Det är faror som inte kan förutses, kalkyleras eller ibland ens uppfattas. De vill åt vår föda, våra territorier, våra vänner, våra innersta tankar, våra sköraste önskningar. De vill inte förgöra oss, de vill kontrollera oss. De har börjat styra vår oro så till den grad att vi börjar darra utan att veta varför. Utom oss av ängslan vill de få oss att okontrollerat rusa åt alla håll. En kraft större än en orkan hotar att dra ner oss i den omättliges gap det mörkaste av alla djup – vidundret. Det är därför vi flyger och spanar. Sedan söker vi oss till samma punkt. Och så när de tror att de har oss i sitt grepp – då när det för en sekund slappnar av – då – 

Uggla och Räv, juni 2011

Biografi

Katarina Nitsch född 1972 i USA, bor och verkar i Sverige. Patrik Bengtsson född 1978 i Sverige, bor och verkar i Sverige. Nitsch och Bengtsson är utbildade vid Konsthögskolan Valand. Vid sidan av de respektive egna konstnärskapen finns sedan ett par år tillbaka Gestalten – ett tredje konstnärskap mellan dem två. Gestalten är ett verktyg och en attityd som hittills har visat sig i Sverige och i Frankrike.

Photo: Hendrik Zeitler