John Kelly

The Garden Shed (2011)

Till berörda parter,
i juli 2007 varnade den irländska ekonomen Morgan Kelly i ett antal artiklar för en irländsk ekonomisk kollaps. Dåvarande premiärministern Bertie Ahern svarade: »Jag förstår inte varför folk som sysslar med sånt där inte tar livet av sig…«.

2008 drabbades landet av ekonomiskt kaos.

I december 1846 slog N.M. Cummins larm i ett brev till The Times där han beskrev den tragiska situationen på South Reen Peninsula i västra Cork på Irland. Innan Cummins brev publicerades bodde 340 människor där. 1847 var nästan alla döda. De omkom alla i den stora svälten på Irland, An Gorta Mór.  2009 var jag på en föreläsning av Catherine Marshall.Den hette Att synliggöra det osägbara – ett olöst dilemma för irländska konstnärer.(1) Marshall föreläste om det faktum att mycket lite bildkonst har gjorts på temat An Gorta Mór.

»Irländska konstnärer målade inte sin historia eftersom det fanns en uppfattning (som var så allmänt accepterad att den sällan dokumenterades) att sådana verk aldrig skulle godkännas av etablissemanget.«(2)

I ett märkligt sammanträffande gjorde sig Henry Tate en förmögenhet på grönsakshandel i Liverpool samtidigt som An Gorta Mór. Senare sålde han grönsaksbutikerna och investerade pengarna i sockerbitspatentet, vars framgångar gjorde det möjligt för honom att bli den stora samlaren och mecenaten inom brittisk konst. Men det finns inga bilder av An Gorta Mór i hans samling av 1800-talskonst och inte heller på Tate Gallery.

Marshall förklarar detta genom att berätta historien om R.G.

Kelly:

»…en irländsk konstnär som ställde ut en målning av en vräkning på British Institution 1853… Strickland skriver i sin förteckning över irländska konstnärer (Dictionary of Irish Artists) att målningen An Ejectment in Ireland eller A Tear And a Prayer for Erin fick ›skarp kritik för att den var en politisk bild, vilket konstnären aldrig avsett, och debatterades i brittiska underhuset.‹ Kelly tog åt sig av kritiken och verkar ha undvikit den sortens motiv resten av sitt konstnärskap.«

»Problemet var inte skildringen av fattigdom… utan snarare politiseringen av fattigdomen i ett koloniserat land.«(3)

N.M. Cummins dog utfattig. Sir Henry Tates motto var »Think and Thank« (Tänk och tacka). Eftersom jag är en konstnär som idag bor på pittoreska och bördiga South Reen Peninsula önskar jag att Cummins brev ska hängas på Tate Modern som ett tack för att han lyckades »måla den tavla« som konstnärerna missade.

Tack N.M. Cummins.
Med vänliga hälsningar John Kelly

Biografi

Född 1965 i England, bor och verkar på Irland. John Kellys familj immigrerade till Australien samma år som han föddes. 1985 blev han Bachelor of Arts (Visual Arts Painting) vid RMIT University, Melbourne där han också genomförde sin Masters of Arts 1995. Som vinnare av Anne & Gordon Samstag International Visual Arts Scholarship 1995, reste han till London för att studera som en Affiliate Student vid Slade School of Art från 1996 till 1997. Verket Garden Shed är producerat med stöd från Culture Ireland.

Photo: Hendrik Zeitler