Theo Eshetu

The Mystery of History and His Story in My Story, 2015
Installation, varierande dimensioner
Courtesy konstnären; Tiwani Contemporary, London; och Museet för Jugoslavisk Historia, Belgrad

Theo Eshetu presenterar The Mystery of History and His Story in My Story – en bildberättelse baserad på material från Museet för Jugoslavisk historia.

Theo Eshetus farfar var en framträdande historiker i Etiopien, och spelade en stor roll i Eshetus liv. Mellan 1966 och 1970 var han Etiopiens ambassadör i Belgrad, Serbien, och Theo Eshetu tillbringade ett år av sin barndom tillsammans med honom och fick för första gången lära sig om konst, fotografi, tv och om etnicitet och ras. Etiopien och Jugoslavien hade vid tidpunkten en avgörande likhet, båda länderna ingick i den ”alliansfria rörelsen” som inte tog ställning i det kalla kriget mellan Sovjetunionen och USA. Det var en tid när kärnvapenprov och en global krigssituation var påtagliga hot.

The Mystery of History and His Story in My Story återvänder Eshetu till Jugoslavien och går på jakt i arkiven på the Museum of Yugoslav History. Han tar sin utgångspunkt i fotografier av presidenten Josip Broz Tito, och gräver sig sedan djupare i arkivet, på jakt efter associativa tankar, alternativa biografier, bortglömda minnen och oskrivna personliga historier.

The Mystery of History and His Story in My Story, 2015, Installation view Hasselblad Center, GIBCA 2015. Photo: Hendrik Zeitler