Maryam Jafri

Independence Day 1934–1975, 2009–idag
Installation av 57 fotografier, varierande dimensioner
Courtesy konstnären och olika arkiv

Maryam Jafris Independence Day 1934–1975 innehåller över sextio arkivfoton, insamlade från mer än trettio arkiv. Bilderna visar den första självständighetsceremonin i olika länder i Asien, Mellanöstern och Afrika.

En viktig aspekt av verket är att fotografierna huvudsakligen kommer från publika arkiv i Asiatiska och Afrikanska länder. Den första självständighetsdagen, som leder fram till och innehåller den formella ceremonin, framställs som en serie högst detaljerade och noga uttänkta ritualer och tal i både offentliga och stängda rum. Att bekräftas som ny ledare, skriva på offentliga dokument, VIP-parader, publika hälsningar, fösta talet inför den nya nationen – allt är övervakat och orkestrerat in i minsta detalj av den avgående kolonialmakten.

Det fotografiska materialet är slående likt, oavsett geografiska och tidsmässiga ursprung. Det avslöjar en politisk modell exporterad från Europa och sedan klonad över hela världen. Även om mycket forskning har kartlagt både den koloniala och postkoloniala tiden, introducerar Maryam Jafris verk ett tredje, och överraskande nog bortglömt element – den 24 timmar långa övergångsperioden mellan de olika statsskicken. När ett område övergår till att bli en egen nation.

 

Independence Day 1934–1975 (2009–idag), Installation view Röda Sten Konsthall, GIBCA 2015. Photo: Hendrik Zeitler