benandsebastian

The Museum of Nothing, 2014
Installation, varierande dimensioner
Courtesy konstnärerna

benandsebastians The Museum of Nothing är ett pågående och ständigt växande verk där konstnärerna arbetar med ratade visningsmontrar samt kasserade och utgallrade föremål från museer och institutioner, i syfte att så frö av tvivel i vår vedertagna syn på historien. De vill med verket belysa ”närvaron av frånvaro” och den bild av historien som museer ger – vilka historier berättas inte på museerna? Utgångspunkten är att något saknas, och att de historier vi hör och ser är ofullständiga.

The Museum of Nothing är en del av benandsebastians intresse för hur mening och betydelse kan tillskrivas objekt och platser som inte är närvarande. Deras intrikata och extremt väldesignade installationer byggs med planerade brister och befinner sig ofta på gränsen till kollaps. Vare sig installationerna tar formen av arkitektoniska fragment, mekaniska teatrar eller levande objekt relaterar de till idén om det fysiska som något ofullständigt, ständigt i konflikt med sina demoner.

Konstnärsduon skapar luckor i ett ordningens inbillade system. De ställer frågor om det som befinner sig i mellanrummet: mellan omgivning och objekt, konst och institution, kropp och lem.

 

The Museum of Nothing (2014), Installation view Göteborg Konsthall, GIBCA 2015. Photo: Hendrik Zeitler