The Propeller Group, The Living Need Light, The Dead Need Music (2014). Foto: Hendrik Zeitler

The Propeller Group

The Living Need Light, The Dead Need Music, 2014
Video, 21 min 15 sek
Courtesy konstnären och James Cohan Gallery, New York/Shanghai

The Propeller Groups film The Living Need Light, The Dead Need Music har fått sin titel från ett vietnamesiskt ordspråk och kretsar kring Vietnams ceremoniella begravningsritualer. Bland annat involverar dessa begravningar professionella gråtare, spirituella medium och musiker. Tillsammans gör de begravningsceremonierna till flera dagar långa euforiska, publika tillställningar.

Filmens soundtrack spelar huvudrollen då begravningsbanden spelar olika populära sånger i en blandning av kakofoni, harmoni och samstämighet. Musikens och processionernas historia för oss tillbaka till en traditionell kultur i vilken förfäder tillbeds. Syftet är inte att begrava den avlidne, utan att vinka av dem på deras resa till odödligheten. Ofta används glad och upplyftande musik när kistan bärs iväg till graven.

Tillsammans med samarbetspartnern Chris Myers hävdar The Propeller Group att en av gåvorna från den globala södern är förmågan att vara många saker, från flera olika tidsperioder, och många platser, på samma gång. Något sådant kan låta absurt – men det är en del av något magiskt, en kunskap som kommer av att ärva flyktiga och fragmenterade traditioner”.

 

Filmen visas varje hel och halv timma.

Filmvisningar:

12–13 september, kl. 12–16
26–27 september, kl. 12–16
17–18 oktober, kl. 12–16
24–25 oktober, kl. 12–16
21–22 november, kl. 12–16