"Transcript of A Fallow" by Åsa Elzén. Photo Malin Griffiths

Åsa Elzén

Åsa Elzén (född 1972 i Sverige) är baserad i Berlin och Näshulta, Sörmland. Elzén är utbildad vid the National College of Art and Design, Dublin, vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt vid Whitney Independent Study Program, New York. Hon har varit verksam inom YES! Association / Föreningen JA! 2008–2018 och arbetar för närvarande med ett offentligt konstuppdrag med anknytning till Fogelstad, tillsammans med Malin Arnell, med titeln Skogen kallar – Ett oändligt kontaminerat samarbete eller Dansandet är en form av skogskunskap.

Konstverk

Avskrift av en Träda 
2019
Applikationsteknik, återvunnen textil
470 × 600 cm

Avskrift av mattan En Träda”, gobeläng, ull, lin, 470 × 600 cm, 1919–1920, av Elisabeth Tamm på Fogelstad som fick idéen och beställde, av Maja Fjaestad som konceptualiserade och komponerade, av Amelie Fjaestad som vävde.

Tillverkad tillsammans med Malin Arnell, Britta Elzén, Mar Fjell, Enikö Marton och Markus Wetzel
Särskilt tack till familjen Fjaestad, familjen Liljencrantz, Fogelstad och Kulturföreningen Fogelstad
Courtesy konstnären
Med stöd av Konstnärsnämnden, Sveriges bildkonstnärsfond

En trädas biografi 
2019
Ljud i hörlurar
15:40 min
Berättarröst och textbearbetning: Nik Persson, inspelning: Mattin
Bord med research och annat material

Att lägga mark i träda innebär att låta den vila och återhämta sig från odling. Verket är en fortsättning på Elzéns långsiktiga arbete med arvet efter det feministiska initiativet Fogelstadgruppen, bildad 1921. Elzéns verk är en avskrift av mattan En Träda (gjord av Maja och Amelie Fjaestad, 1919–1920) som låg i biblioteket på Fogelstad. Användningen av begreppet avskrift, snarare än kopia, föreslår en historiografisk process sammanvävd med nuet; genom omarbetningen av originalet blir samtidens läsning en synlig del av, och en fortsättning på, historien. Medan originalmattan var tillverkad av lin och ull från Fogelstad, består Elzéns version av återanvända tyger av olika ursprung, material och tillverkningsår. Mattan får beträdas utan skor.

Arena

Röda Sten Konsthall

 

Bild: Åsa Elzén, Transcript of A Fallow, 2019. Foto: Åsa Elzén