Etel Adnan

Etel Adnan är filosof, poet, författare och konstnär. Hon har under många år bott i Libanon, Amerika och Frankrike och arbetat med ämnen som konflikt, tro och människans villkor. I sin konstnärliga praktik, speciellt i sina ”leporellos”, vikta pappersverk, kombinerar hon texter med bilder. Verken rör sig i gränslanden mellan skulptur, måleri, poesi och avbild, och tillåter ingen enkel kategorisering till en specifik genre.

Etel Adnans verk Mahmoud Darwish är uppkallat efter en av Palestinas stora nationalskalder, Mahmoud Darwish 1941–2008. Han såg Haifa som sin hemstad, men förvägrades inresetillstånd till Israel efter att ha gått med i PLO (Palestine Liberation Organisation, Palestinas befrielseorganisation). Darwish skrev texter som handlade om ockupation och exil. Även om han var mot den israeliska statens handlingar, trodde han på en förening mellan palestinier och israeler tack vare de djupa historiska banden. På denna leporello används Darwishs dikt I See What I Want (1990). Dikten beskriver önskan om att få förverkliga sin egen idé om världen.

Kalimat, titeln på Adnans andra verk, kommer från det arabiska ordet för ”mening” eller ”ord”. På denna leporello finns enstaka arabiska ord såsom måne, öga, kristall och flod. I den islamska världen anses den religiösa skriften vara Allahs ord snarare än en historisk tolkning skriven av människor. Verket reflekterar över en förändring från guds vilja till individens vilja, en viktig aspekt av sekulariseringen, inte minst för att den ger utrymme för språket att leva sitt eget liv, i ett ständigt skiftande flöde av betydelser.

I verket Freedom of People, Freedom of Animals, Freedom of Plants, Freedom of Nature repeteras orden i titeln på arabiska, men varje gång i en ny ordning för att upplösa hierarkin mellan orden. Genom att repetera ordet “frihet” uttrycker Adnan en önskan om en holistisk förståelse av världen.Etel Adnan bor och arbetar i Paris.

Etel Adnans verk visas på Röda Sten Konsthall.
Med stöd från 
Franska Institutet i Sverige

 

Foto
Kalimat II (2015)
Bläck, layering, akvarell, granatäpplejuice
Vikt längd: 25 x 12,5 cm
Ovikt längd: 444 cm
Foto: courtesy konstnären och Galerie Lelong & Co