Martha Persson & Marja Knape

Ensign Eyes

cargocollective.com/ensigneyesv
marjaknape@gmail.comdeermartha@gmail.com

Martha Persson och Marja Knape producerar verket Ensign Eyes bestående av ca 100 st vita flaggor utplacerade på stadens flaggstänger, speciellt för Gibca Extended. Tillsammans med betraktaren och invånarna i Göteborg vill de aktivera stadsrummet genom att  skapa en möjlig tanke om kapitaution och fred.

“Vi vill genom Ensign Eyes anspela på det imaginära genom att yrka på fred i staden och i samhället. Föreställningen om att kapitulera eller överlämna sig åt fred, personligen eller som en global strävan, kan skapa en förlösande känsla för den urbana invånaren som ständigt konfronteras med allt fler vardagskrav. De vita flaggorna blir en signal, ett slags incitament, för att stanna upp, stänga av och tänka tvärt emot. Vad händer när vi ger upp, lägger oss ner och låter kapituleringen skölja över oss?

Viktiga element för verket är staden, stadsrummet och tillgängligheten för betraktaren. Genom att flaggorna är tillgängliga 24 timmar om dygnet tillåts publiken, verket och invånarna i Göteborg att samexistera med varandras uttryck, prioriteringar och intresseområden.