Francesc Ruiz

Den spanske konstnären Francesc Ruiz gjorde en omfattande forskning kring seriemagasinens historia och då framförallt i relation till subkultur, klass och sexualitet. I det nya verket The Street skapade Ruiz en affärsgata i form av en serie där varje fönster är en serieruta. Inspirationen till verket hämtades från Danny the Street, en påhittad gata i DC Universe. Danny, som är namnet på gatan utgör en av huvudkaraktärerna i serien. Han är i orginalversionen en manlig transvestit. I gatubilden ser vi olika hypermaskulina butiker, såsom vapenaffärer och sportbutiker, alla dekorerade med grälla rosa gardiner och spets. Medan gatan Danny inte kan tala i ordets egentliga mening så kommunicerar han via skyltar och symboler i fönster och meddelanden skrivna i glasskärvor på marken. Han talar Polari, ett föråldrat slangspråk som förekommer inom brittiska subkulturer och gaykulturen.

I verket The Street, skapade Ruiz en tecknad gatufasad. Här porträtterade Ruiz den kakafoni och mångfald som finns i stadens kommersiella centrum och som utgör stadsbilden i många storstäder. Här samsades livsmedelsaffären med Thairestaurangen, secondhandaffären som drivs av någon kristen organisation med sexshopen, scientologerna vägg i vägg med gayklubben, bibliotek, gym, och olika trossamfund i anslutning till kiosken som säljer lotter och cigaretter och så vidare. Här speglades en berättelse om våra drömmar och begär. Inte minst om klass och socioekonomiska skillnader. The Steet reflekterade över vad det innebär att leva tillsammans – vilka rättigheter och friheter som finns för människor som lever i samma samhälle, oavsett bakgrund – en fråga som utgör en central del i principen om det sekulära samhället.

I anslutning till The Street har Ruiz gjorde verket Pocket, en liten seriebok i fickformat som besökare kan ta med sig och som delas ut i staden. Den var gjord i ett format som man ofta ser i små informationspamfletter med sexrådgivning eller politiska och religiösa budskap. Formatet gjorde boken både lättillgänglig och diskret. Pocket byggde vidare på berättelsen i The Street och förmedlade också var man kunde hitta verket.

Francesc Ruiz gjorde en residensvistelse i Göteborg i april/maj då han utvecklade verken.

Francesc Ruiz bor och arbetar i Barcelona.

Med stöd från Svenska Postkodlotteriets Kulturstiftelse, AC/E – Acción Cultural Española och Spanska Ambassaden i Stockholm – Sverige

Foto Installationsvy The Street från utställningen WheredoIendandyoubeing – On Secularity, GIBCA 2017. Foto © Hendrik Zeitler