Konstmuseet i Skövde

Adress: Trädgårdsgatan 9, Skövde
Hemsida: skovde.se/konstmuseet
Kontakt: konst@skovde.se
Öppettider: tisdag–onsdag kl. 12–18, torsdag kl. 12–19, fredag–söndag kl. 12–16

Bayeza namaYeza/De kommer med medicin

7 september–17 november

Sydafrikanska Lhola Amiras arbeten kretsar kring frågor rörande kolonialismen och dess verkningar i dagens postkoloniala värld. Hennes skulpturala installationer och videoverk belyser hur kolonialismens idéer lever kvar i allt från hur och vad vi berättar om vår egen historia till globala ekonomiska snedfördelningar och rasistiska tankegångar. Ett annat starkt tema i Lhola Amiras konstnärskap är Zulu-traditionens syn på healing och en ständigt närvarande andevärld där dåtid och nutid är helt sammanflätat. 2017 var Lhola Amira i Skövde på en två månader lång vistelse i konstmuseets internationella residensprogram AiRS (Artist in Residence Skövde). Under sin tid i Sverige 2017 särskådade Lhola Amira  en ganska omfattande svenska direkta och indirekta inblandningen i slavhandeln och den ovilja vi svenskar idag har att prata om, och göra upp med, denna mörka tid i vår historia. Lhola  Amiras residens resulterade i ett nytt videoverk, Lagom – Breaking Bread with the Self Righteous, som numera finns i konstmuseets samling.

Sissel M. Bergh

7 september–17 november

Sissel Mutale Bergh från den norska delen av Sápmi, arbetar undersökande med det sydsamiska språket, historien och landskapet. Ett landskap fyllt av dold historia och ickemänskliga invånare där det förflutna är ständigt närvarande, gömt i skuggor och i våra ryggrader. Genom konsten särskådar hon de nordiska historieskrivarnas okunskaper, ointresse och ibland rena falsarium kring den samiska närvaron i de sydligare delarna av Norge, vilket fått till följd att den samiska närvaron helt har raderats från historieböckerna och därmed även från det allmänna medvetandet. Sissel M. Bergh arbetar i en mängd olika tekniker och material – tillsammans med olika former av kunskap. Med verktyg som video, objekt och teckning undersöker hon hur en kan förstå världen genom en omläsning av landskapet, minnen, makten och magin och förhoppningsvis hitta förlorade och sammanflätade kopplingar och göra helheten mer begriplig igen. Utställningen är ett samarbete mellan Konstmuseet i Skövde och Göteborgs Internationella Konstbiennal.

Vernissage: lördag 7 september kl. 13.
Träffa konstnärerna Lhola Amira och Sissel M. Bergh kl. 14, i ett samtal modererat av konstchef Thomas Oldrell. Här samtalar de om olika former av koloniala förtryck, men även om dolda landskap, försoning och magi. Samtalet är på engelska.

Filmvisning – Folkhemsterror

torsdag 26 september kl. 18

Vi kickar igång Skövde Pride genom att visa Lasse Långströms långfilm Folkhemsterror från 2014.

Filmen är en vinklad skildring av den glädje, värme och ljuva musik som uppstår när självrättfärdiga queera kulturmarxister tar till vapen. I en propagandistisk kavalkad av tonsatta attacker mot samhällskroppen bjuds vi på punk-producerad underhållning fullspäckad med våld, kriminalitet, drogmotstånd och ett feministiskt uppvaknande bortom graven.