Program

  • fredag 3 september–fredag 3 september
  • 15.00 – 01.00
  • Sockerbrucket

GIBCA Extended / Comforting the machine – Vernissage

3:e Våningen + Sockerbruket Arena, Godisfabriken Konstateljé, KKV, Faux Pas Café och mycket mer.

Möt oss på Sockerbruket för att fira öppningen av GIBCA Extended 2021, ett publikt program som samlar samtidskonstscenen i hela Västra Götaland.

Denna kväll med kulturevenemang är också öppningen för Comforting the machine, en utställning med tio konstnärer verksamma i regionen, alla med olika praktiker och uttryck. Utställningen är curaterad av Tawanda Appiah och Simona Dumitriu och organiseras av Göteborgs Internationella Konstbiennal i samarbete med 3:e Våningen. 

Ett framträdande av MC Coble kommer att hållas i 3:e Våningens black box som en del av invigningen.  
Biljetter för framträdandet bokas via bokning@3vaningen.se eller 0702 -72 17 71.

Utöver detta bjuds det på levande musik och ytterligare utställningar av flera kreativa organisationer runt Sockerbruket som takutsällningen En-tropy på KKV, lanseringen av Godisfabriken Konstateljés utställningsprogram On Strange Tides. Kvällen avslutas med DJs till sent in på natten. 

Program under dagen

Utställningar

Comforting the machine

3:e Våningen, 15-21

Officiel invigning: 18-19

Konstnärer: Charlotta Hammar, Dominika Kemilä, Kasra Seyed Alikhani, Klara Andersson, MC Coble, Mercè Torres Ràfols, Nina Mangalanayagam, Nontokozo Tshabalala, Shogo Hirata, Trinidad Carrillo.  

Curatorer: Simona Dumitriu och Tawanda Appiah

Comforting the machine presenterar konstnärer baserade i Västra Götaland som på olika sätt har svarat på följande frågeställning formulerad av curatorerna:  

”Vilka är de djuplodande historier som återfinns i offentliga arkiv och personliga samlingar – i Västra Götalands hamnar, städer, byar och kustområden? Vilka är de gränser som inskränker sammanhangen i regionen idag? Vilka störningar är pågående? Hur tar konstutövare i regionen makten att synliggöra obehag eller smärta och hur projiceras det i konst och engagemang? Kan hövlighetens filter ifrågasättas? Från isolering, uteslutning, frånkoppling, sönderdelning, separation – vad ser du för framkomstplatser?” 

*

En-tropy 

KKV, kl. 15–19 (väderberoende) 

Konstnärer: Beverly Hayes & Gaby Cárdenas, Chihiro Nodera, Lisa Holmgren, Kristina Žetko

Begreppet entropi kan illustreras med ett rörigt rum. I ett helt beställt rum kan varje sak bara vara på ett ställe; det finns bara ett sätt att ställa in alla saker i rummet så att det har egenskapen att rengöras helt. I ett rörigt rum spelar det ingen roll om en viss bok ligger till höger eller vänster om bokhyllan; rummet är lika rörigt ändå. Rummets entropi är antalet sätt du kan ställa in saker för att uppnå en viss rörig nivå. Ju mer rörigt rummet är, desto fler platser kan de ligga och desto högre är entropin i rummet. Svårigheter att förstå begreppet entropi beror ofta på oklarheter om begreppsordningen. 

*

On Strange Tides – Öppet hus

Godisfabriken Konstateljé, kl. 15–19 

Konstnärer: — Margareta Andersson, Åsa Båve, Alexander Stevenson, Danielle Heath, Josefin Tingvall, Ekwe Nordin, Helga Härenstam, Jo Ökvist, Catherine Patterson, Jenny Stefansdotter, Ephemeral Care. Koordinateras av Joe Rowley

On Strange Tides presenterar raden av projekt och metoder som bor i Godisfabriken Konstateljé.
Att hålla sig till de maritima metaforerna från GIBCA 2021 kanske är det bäst att avbilda Godisfabriken ett fartyg, som korsar ett hav lastat med en last av olika till synes orelaterade varor. Faktum är att vid första anblicken skulle man kunna tro att den enda gemensamheten mellan dessa varor är deras närvaro i fartyget. Titta närmare, och anslutande trådar börjar att kommer bli synlig. 

Vi lanserar programmet genom att bjuda in allmänheten att besöka Godisfabriken som en ateljé för att se hur och vad vi alla arbetar med. 

Musik/Föreställning 

MC CobleUnder The Skin, performance, 8 min
3:e Våningen Black Box – Förbokning krävs (max antal platser 20 ) 
18.45-19.00 
19.00-19.15 
Boka din biljett via mail bokning@3vaningen.se eller telefon 0702 – 72 17 71 


DJs - Vanessa Ansah, Jamie Hudson & Demba Sabally 
Sockerbruket 11, 19.00–01.00 

Fler ateljeér och kreativa organisationer i Sockerbruket kommer hålla dörrarna öppna för allmänheten under kvällen. Mat och förfriskningar kommer finnas på plats.