Runo Lagormasino, foto Lotten Pålsson. NIna Mangalanayagam, foto Henrik Zeitler
Sketch for Geography of haunted places by Runo Lagomarsino. Photo: Lotten Pålsson
Borås Art Biennial 2021 Moving Out by Nina Mangalanayagam

Program

  • onsdag 22 september
  • 18.00
  • Gratis
  • Svenska
  • Stadsbiblioteket

Konstbiennaler – om och i staden

Konstnärssamtal med Runo Lagomarsino och Nina Mangalanayagam

Vilka historier berättas genom konst i en stad? Vilka berättelser kan vi, genom våra städer, vårt kollektiva förflutna och vår möjliga framtid spåra på de gator vi går på? Och hur bidrar samtidskonsten till berättelser i det offentliga rummet?

I samband med 400-årsjubiléet av städerna Borås och Göteborg bjuder Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) och Borås Art Biennal in till ett konstnärssamtal med konstnärerna Runo Lagomarsino och Nina Mangalanayagam.

Samtalet kretsar kring konstens relation till historieskrivning i det offentliga rummet och de verk konstnärerna presenterar, Runo Lagomarsino på GIBCA och Nina Mangalanayagam på Borås Art Biennal. Samtalet modereras av Ann Ighe.

Programmer är ett samarbete mellan Göteborgs Internationella Konstbiennal, Borås Konstbiennal och Stadsbiblioteket Göteborg.

OBS! Antalet platser är begränsat, obligatorisk biljettbokning. För att delta på plats behöver du boka en biljett här.
Eventet kommer även sändas online.

Medverkande

Nina Mangalayagam (f 1980 i Lund) bor och arbetar i Göteborg. Hon är lektor i fotografi och programansvarig för kandidatprogrammet i fotografi på HDK-Valand – Högskolan för konst och design i Göteborg. För Borås Art Biennal presenterar Mangalanayagam en serie storskaliga fotografiska tryck i det offentliga rummet i Borås, Vårgårda och Bollebygd. I sitt konstnärskap undersöker hon teman som kretsar kring tillhörighet och hybriditet, ofta genom ett självbiografiskt angreppssätt. Senaste utställningar: 3,5% på Köttinspektionen, Uppsala (2020), 3,5%, Bångska våningen, Stockholm (2019), Oscillations, Galerija umjetnina/Museum of Fine Arts, Split, Croatia (2019).

Runo Lagomarsino (f 1977 i Lund) bor och arbetar i Malmö. I den elfte upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal, presenterar Runo Lagomarsino ett spekulativt förslag till ett offentligt monument som förbinder Göteborgs historia med Sveriges kolonialhistoria. Språk, geografi och historiografi är teman som Lagomarsino ofta återkommer till i sin konstnärliga praktik. Lagomarsinos verk har presenterats internationellt på a.o. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid, Guggenheim Museum, New York, den 56:e konstbiennalen i Venedig, den 30:e São Paulo-biennalen, Liverpoolbiennalen, 12:e Istanbulbiennalen och nu senast i en separatutställning på Lunds Konsthall.

Ann Ighe är lektor i ekonomisk historia, en av två redaktörer för tidskriften Ord&Bild, samt skribent. Hon har bland annat skrivit om Göteborg, tex kapitlet Götaplatsen och Liseberg, Göteborg, Samma plats, en annan stad, i boken Tio byggnader som definierade 1920-talet, Arkitektur förlag (2019) och om husockupationer i Haga i boken Ockuperat! Svenska husockupationer 1968-2018, Verbal förlag (2019).


Biljetter

Boka en gratis biljett här.