S by Luiz Roque, film still
Atomic Garden by Ana Vaz, video still
A Whale is a Whale is a Whale..., © Sophia Al-Maria, film still
Dedicated to the Youth of the World II by Roman Khimei & Yarema Malashchuk, film still

Program

  • onsdag 1 februari
  • 18.45 – 19.30
  • 110 sek. Reducerad pris 85 sek
  • Engelska
  • Haga 1

Ett smakprov på konstbiennalen på bio

Konstverken flyttar från konsthallen till biografrummet för det första samarbetet mellan Göteborg International Biennial for Contemporary Art och Göteborg Film Festival. Konstvideorna, utvalda av João Laia, curator för konstbiennalen 2023, undersöker socio-naturliga sammanhang som öppnar för andra uppfattningar om vad som betecknar ett hem. Genom en mångfald av kroppar och gemenskaper utforskar de fem videoverken olika sätt att känna tillhörighet.

Biljetter finns att köpa på filmfestivalens hemsida här.


Screening programme:

Atomic Garden

Regissör: Ana Vaz
Essä film
16mm transfer to HD, colour, 5.1 surround sound,
Frankrike/Japan, 2018
Tid: 8 min

En stroboskopisk reflektion över transmutation, överlevnad och livsformers motståndskraft. Filmen är inspelad runt Fukushima, liknar säd vid en bomb, och skildrar utvecklingen av liv på vår planet som en ständig explosion (orsakad av Big Bang och utan slut).

* Varning: Filmen är gjord med stroboskopiska effekter som kan påverka känsliga personer.

A Whale Is A Whale Is A Whale

Regissör: Sophia Al-Maria
Essä film
UK, 2014
Tid: 2 min 40 sek 


En hyllning till den utdöende arabiska knölvalen, som härleder den pågående artutrotningen till den extremsnabba exploateringen av Persiska viken.

I’ll Remember You as You Were, not as What You’ll Become

Regissör: Sky Hopinka
Experimentell kortfilm
USA, 2016
Tid: 13 min

Som en elegi till den avlidna, urspungsamerikanska poeten Diane Burn, blir filmen en mystisk och poetisk tolkning av ett landskap – en meditation över dödlighet och de skepnader som själen antar i övergången från liv till död. Hopinka fortsätter här utforska hur land, språk och identitet hänger ihop. 

S

Regissör: Luiz Roque
Essä film
Brasilien, 2017
Tid: 5 min

I en underjordisk värld av tågvagnar och tunnlar bor ett antal androgyna varelser. När de utför rituella koreografier som blandar breakdance och voguing – två ikoniska danser som härrör från afroamerikanska samhällen – skapar karaktärerna ett utopiskt scenario som föregår Roque’s tankar om queer som ett frigjort hybridtillstånd.

Dedicated to the Youth of the World II

Regissör: Roman Khimei & Yarema Malashchuk
Kortfilm
Ukraina, 2019
Tid: 9 min

Filmen dokumenterar dansare i Cxema, det före detta största techno-ravet i Ukraina. Khimei och Malashchuk utforskar hur klubbande bidrar till att skapa en kollektivt kroppslig frihetsritual och kontrasterar den rytmiska uppbyggnaden av det här kortlivade ”säkra rummet” med den efterföljande stegvisa upplösningen in i den vaknande staden.