GIBCA Extended
GIBCA Extended

GIBCA Extended

  • fredag 15 september–fredag 15 september
  • 12.00 – 22.00
  • Linnéområdet i Göteborg. Detriti Gallery / FG2 / Galleri 54 / Galleri Box / Galleri Four / Konstepidemin / PUUT publicering & utlåning i Slottsskogen   

Invigning av GIBCA Extended 

Dagen innan biennalen öppnar slår GIBCA Extended upp dörrarna med en lansering av de lokala och regionala aktörernas program, mitt i centrala Göteborg. Det blir en dag och kväll fylld av vernissager, utställningar, dj, livemusik, performance, arrest yoga och bänkfest. Ett smarrigt smakprov och start på höstens konstupplevelser!

Västra Götaland bubblar av fina initiativ och inspirerade händelser hela hösten! 

När: fredag 15 september kl. 12.00–22.00 

Var: Linnéområdet i Göteborg. Detriti Gallery / FG2 / Galleri 54 / Galleri Box / Galleri Four / Konstepidemin / PUUT publicering & utlåning i Slottsskogen

 

Galleriernas öppettider: 

Galleri 54 kl. 13.00–19.00
Galleri Box kl. 13.00–19.00
Galleri Four kl. 13.00–19.00
Detriti Gallery kl. 15.00–18.00
FG2 kl. 16.00–19.00
PUUT publicering & utlåning i Slottsskogen kl. 15.00–19.00
Konstepidemin kl. 12.00–22.00  16.00–18.30 Performancekväll på Galleri 54: DISRUPTIVE DISACTIVE Video and performance evening Austria / Sweden. Videoverk: Sunny Pfalzer (AT), Anna Spanlang (AT), Azadeh Esmaili Zaghi (SE), Karin Sandberg (SE). Liveperformance: Markus Samnell (SE). Curerad av: Kajsa Rhodin & Josefine Östberg Olsson.

17.00–19.00 Pågående interaktiv performance: We are in this together (part II), av Pernilla Eskilsson med startpunkt på Skanstorget kl. 17.  

17.00–21.00 BIBLIOTHEKET goes BIOLOGICAL (baksidan av hus 7, Konstepidemin) 
BIBLIOTHEKET är ett mindre referensbibliotek med fokus på egenpublicerade konst i bokform och trycksaker. Här visas verk som på något sätt förhåller sig till det gröna. Under kvällen kommer en grupp inbjudna konstnärer pryda långbord med trycksaker. På loftet lanseras ett nytt projekt, SPOROTEKET, där allmänhetens frön kan samlas in och delas.  

18.00 Guidad visning: Galleri Konstepidemin med konstnärerna på plats! (samling i galleriet)

Fotoutställning DRÖMSTUND, Lina Ikse (På hus 4 & 5, Konstepidemin)
På husfasader i området på Konstepidemin hittar du fotoutställningen DRÖMSTUND av Lina Ikse, baserad på en grupp unga människors drömmar. Här har de medverkande berättat som sina drömmar; dagdrömmar, mardrömmar och barndomsdrömmar som sedan återskapats i en serie bilder.

18.30 Liveperformance: The writings on the wall, Azad Larki (Allén mellan hus 4 & 5, Konstepidemin)
Projektet The writings on the wall är en liveperformance som gestaltar den kamp som utspelar sig på städernas väggar i Iran i samband med demonstrationer mot diktaturregimen. Regimen, regimanhängare och motståndarna använder samma väggar för att sprida sina budskap genom slagord som dem skriver på väggarna med sprayfärg. Ett krig pågår på stadens väggar.  KVÄLLENS PROGRAM PÅ KONSTEPIDEMIN

Husette Kök & Kultur 
Kvällen sker i samarbete med restaurang Husette som öppnar kl. 17 på Konstepidemin. Boka bord på husette.se eller köp enklare och gott käk spontant i deras uteservering. Bar hittar du i restaurangen.  

DJ: Christoffer Berg (Gröna rummet, Konstepidemin)
Christoffer Berg är producent, multiinstrumentalist, kompositör, konstnär och musiker inom den samtida musikscenen. Love Within Sound är ett kollektivt ljudsystem som skapar musik och dansupplevelse-möten baserade på David Mancuso’s the Loft etos 

17.00, 18.00, 19.20, varar cirka 20 minuter, Interaktiv performance: Direct Action Theatre: Serve and Protect (framför hus 13, Konstepidemin)
Direct Action Theatre’s pågående serie Serve and Protect arbetar med kravallpolisuniformer som det huvudsakliga visuella och symboliska materialet. Genom att placera dessa uniformer i absurda eller ovanliga situationer ifrågasätter de lekfullt status quo för polisen som institution eller enhet. De arbetar på gränsen mellan konst och aktivism och ”tjänar och skyddar” människorna, naturen, nöjet, skönheten och livet självt.

Vill du känna dig stark eller kraftfull? Om ja, gå med i en offentlig intervention från D.A.T. där du kan meditera över det goda och det onda samtidigt som du sträcker ut din kropp under Arrest yoga 

20.00 Dansperformance: Dance Remainings (framför hus 13, Konstepidemin)
Emerger är en ritualiserad upplevelse genom kroppen inspirerad av utvecklingen av två kroppar och deras intima dynamik till varandra och gravitationen i den heliga dimensionen av en meditativ handling. Dance Remainings är ett duosamarbete mellan performancekonstnärerna Sebastian Ruiz och Jonny Berg. De driver en konstnärlig plattform och skapar scenproduktioner, platsspecifika verk, communitybaserade projekt och film.

20.30 Vandring: Konstbegängelseplats, Lars Åsling (I skogsdungen bakom hus 7, Konstepidemin)
Ett projekt om liv, död, förvandling och återuppståndelse där konsten är projektets centrum. En plats att låta konst stilla assimileras av sin omgivning. Omvandlas och ingå i naturens kretslopp i ett ostört fridfullt naturområde.  

21.00 Spelning: Ljung (Gröna rummet, Konstepidemin)
Stökiga beats, porlande synthar och följsamma melodier – det är Ljung. Med musik som vapen och uppror i strupen skär hon genom allt onödigt. Det är kargt och catchy, förhäxande och sårbart. Ljung har hyllats av svensk musikpress och är nu aktuell med singlarna Warp and weft, Celestial och Let it rain, hämtade från höstens debutalbum Bleed and bloom som släpps 20:e oktober.Detriti Gallery 
Vernissage Utställning Unknown Forces 
Krafter som trycker, drar och rycker rötter ur marken, som expanderar ändlöst och krymper till något obefintligt. Krafter som driver, pulserar, exploderar. Krafter som blossar upp och kastar om. Som är riktlinjer att rätta sig efter, instruktioner att följa. Krafter som definierar relationer och karriärer. Som formar sexualitet och identitet. Okända krafter som formar våra upplevelser. Grupputställningen UNKNOWN FORCES bejakar den konstnärliga och kreativa förmågan att omkullkasta strukturer vi själva bygger upp och lever med. 

Medverkande konstnärer: Ajami Solros, Amelia Dray, Josef Kovac, Sanna Lindholm, Karin Gyllerfelt, Alqumit Alhamad, Sunniva Hestenes, Charlie Vince Jakobsson, Clara Aldèn & Gloriya Talebi.

FG2 
Vernissage Grupputställning SWIT
FG2 är stolta över att presentera SWIT Platforms första utställning. SWIT grundades 2022 av konstnären Stefano Conti som ett curator- och forskningsprojekt och syftar till att genom kulturella utbyten stärka samarbetet mellan fotografibaserade konstnärer verksamma i Sverige och Italien. Inför den första upplagan av SWIT har Luca Panaro bjudits in att curatera en utställning med projekt som handlar om relationer, arkiv och materialitet.

Medverkande konstnärer: Claudia Petraroli, Emma Sandström, Erik Gustafsson, Matilde Søes Rasmussen, Matteo Girola, Sara Davide, Klara Källström & Thobias Fäldt.

Galleri 54
BERGET BERGET, MÄRGEN MÄRGEN, utställning av Ellen Macke Alström, en skulptural scen i keramik, trä och textil, löst baserat på myten om Ållebergs Ryttare. 

Galleri Box
En utställning av Ina Porselius som rör teman som identitet, minnen, känslor, familj och klass. Porselius arbetar med video, text och installation. Hennes arbeten handlar delvis om att synliggöra personer och historier som inte alltid får ta plats inom konsten och filmen. Röster från arbetarklassen, framför allt kvinnors röster. 

Galleri Four
Utställning av Helena Sandström. Sandström arbetar gärna med klassiska smyckematerial som guld, silver och pärlor. Hon arbetar med sina händer och rör sig fritt mellan mer traditionella smycken och större skulpturala verk. Uttrycket är finstämt och poetiskt, ofta med ett skimmer som viskar om att andra historier döljer sig i skuggorna.   

PUUT–Publicering & Utlåning bjuder till Bänkfest
Parkbänkarna i göteborgarnas egna vardagsrum, Slottsskogen, är utgångspunkt i Bänkfest 2023 där olika uttryck får ta plats på utvalda parkbänkar i antihierarkisk anda. Det kommer att bli svegsvarv, poesiuppläsning, drak-workshop, monument, musik, gratis porträtt, quiz, ljugarbänk, namngivning, bingo och mer. Alla är välkomna som den de är och tillåts vara den de vill, tillsammans blir vi kulturen. 

Galleri Konstepidemin 

Galleriet 
Henrik Rylander – INFROMATION 

Pannrummet 
Martin Holm & Hannah McDonald – In Tandem 

Bergrummet
Runa Rosgaard – Road To Ruins