GIBCA Extended

  • torsdag 21 september–lördag 23 september
  • Knapp-Carlsson

Anna-Maria Saar, föreställningen Repairing the Tights, från serien Women´s Works

En bild av en förmodad kvinna som sysslar med hantverk. Hon reparera kläder, spinner eller kardar ullen och verkar ha gott om tid över. Presentationen av henne har alltid en lite pedagogisk karaktär, oavsett om hon återfinns på gamla målningar eller på illustrationer. Att se dessa bilder har fått mig att tro att mitt värde som kvinna beror på mitt arbete.

Under tre arbetsdagar sitter jag i Knapp-Carlssons sy- och inredningsbutik och lagar strumpor. Det understryker obalansen mellan det tidskrävande dolda arbetet i att laga något i förhållande till de trasiga föremålens billiga inköpspris. Föreställningen förblir en hemsökande bild av en arbetande kvinna.


Medverkande

Anna-Maria Saar


Besöksinformation

Öppettider:

torsdag–fredag kl. 11–18
lördag kl. 11–15   


Om platsen

Knapp-Carlsson är i dag Sveriges största och mest välsorterade affär för sy- och inredningstillbehör. Butiken ligger på Kyrkogatan 34 i centrala Göteborg. Affären grundades 1910 av Albert Carlsson och hette då Carlssons Sybehörsaffär. 1918 flyttade affären till nuvarande lokal på Kyrkogatan. Butiken hade redan 1945 ett stort lager av knappar, vilka förvarades i små askar som staplats ovanpå varandra. Detta blev snart omöjligt att hantera, varför lokalen då byggdes om och försågs med de stora trähyllorna, glasdisken och en ställning med 100 provkartor över knappar. 1947 bytte affären namn till Knapp-Carlsson.