Program

  • onsdag 20 oktober
  • 18.00 – 20.00
  • Gratis
  • Engelska
  • Digitalt

Konstnärssamtal: Ayesha Hameed möter Nina Mangalanayagam

Online via zoom här.

Med utgångspunkt i verket Two Ships presenterar den elfte upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal ett konstnärssamtal med Ayesha Hameed och Nina Mangalanayagam. Hameed kommer att berätta om sin konstnärliga process och praktik. Samtalet följs av en dialog mellan konstnären och Nina Mangalanayagam, konstnär och professor i fotografi på HDK/Valand vid Göteborgs universitet.

Programmet är ett samarbete mellan Göteborg Internationella Konstbiennal, Iaspis Konstnärsnämden och Embassy of Canada in Sweden.

 


Medverkande

Ayesha Hameed utforskar arvet från den svarta diasporan genom bilden av Atlanten. Hennes afrofuturistiska tillvägagångssätt kombinerar performance, ljudessäer, videor och föreläsningar. Hameed undersöker den minnestekniska styrkan i dessa media – deras förmåga att omforma kroppen till en kropp som minns. Vatten, gränser och förskjutningar är återkommande motiv i hennes verk som anknyter till migrationsberättelser och fysisk verklighet och, i en vidare mening, om relationer mellan människor och vad de föreställer sig som natur. Hameed bor och verkar i London.
Under 2020 har Ayesha Hameed haft residence med stöd av Iaspis Konstnärsnämnden. Konstverket hon presenterar under biennalen visas med stöd av den Kanadensiska ambassaden i Sverige. 

Nina Mangalanayagam är lektor i fotografi och programansvarig för kandidatprogrammet i fotografi på Akademi Valand. Hon är utbildad, har jobbat och bott i många år i Storbritannien där hon bland annat gjorde en praktikbaserad PhD i fotografi på University of Westminster och en masters från Royal College of Art. I sin praktik utforskar hon problematik som uppstår i relation till tillhörighet, flertaliga ursprung och hybriditet. Arbetet grundar sig på postkoloniala teorier och utforskas med hjälp av still och rörlig bild i kombination med text. Hon använder ofta sig själv, sin familj och personliga erfarenheter som fallstudier i komplexa sociala relationer som speglar samhället. Nina har medverkat i utställningar internationellt, vilket inkluderar Whitechapel art gallery, London, Museum of contemporary art, Zagreb och Colombo biennale, Colombo. Hon har tidigare undervisat på bland annat Camberwell college of art, South bank university och Westminster university.