Videorum


forms of the surrounding futures: screening tar med konstverk från GIBCA 2023 till skolor, hem och telefoner runt om i Sverige. Plattformen visar utvalda filmer, verk från utställningen forms of the surrounding futures i Göteborg, och omformar dem online som ett insteg till frågor och förhållningssätt kring att tänka annorlunda om de framtider du vill leva i. 

Plattformen innehåller filmer som valts ut av curatorn för GIBCA 2023, João Laia. De är tillgänglig för alla att se tillsammans med några frågor att tänka på när du tittar på filmerna. Utöver detta finns en lärarhandledning exklusivt för pedagoger, med tre individuella filmer med tillhörande exempel på lektionsplaneringar för åldrarna 15+.

forms of the surrounding futures: screening är ett projekt som stöds av Svenska filminstitutet.

Om du är pedagog för åldrarna 15 + och vill ha tillgång till lärarhandledning, vänligen kontakta oss för tillgång:
contact@gibca.se

 


forms of the surrounding futures lyfter fram en mångfald icke-normativa positioner genom hela utställningen och programmet. Filmvisningen förevisar ett tvärsnitt av dessa positioner som samverkar med varandra och ger en inblick i temat och vad du kan förvänta dig av utställningen i Göteborg. 

Atomic Garden av Ana Vaz (BR) erbjuder en vacker stroboskopisk bild av naturens och människornas motståndskraft i krisens spår. Filmen spelades in i Nahar, en stad i utkanten av nedfallszonen från kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Den erbjuder en vy av den långsamma men säkra återgången till en version av bebyggelsen före katastrofen, men med närvaron av geigerräknare och förorenad jord nära till hands.

Efter den följer A Whale is a Whale is a Whale: Swansong for the Arabian Humpback av Sophia Al-Maria (QA/US). Denna korta men effektfulla videoessä fokuserar på den minskande populationen av knölvalar som lever i Arabiska havet. Denna population är statisk, till skillnad från andra knölvalar som vandrar och har utvecklat sina egna språk och sina egna kulturer. Valen ställs mot Gulfstaternas accelererade exploatering och belyser spänningarna mellan ekonomisk utveckling och miljöförstöring. 

I’ll Remember You As You Were, Not as What You Will Become av Sky Hopinka (US) är en drömsk odé till Anishinaabe-Chemehuevi-konstnären och poeten, Diane Burns. Filmen arbetar genom livets, dödens och den transcendentala andligheten, och talar till möjligheten för nya former som denna återkomst tillåter. Med Burns slingrande poesi som ger en sammanhållande tråd genom stycket, färdas filmen med betraktaren över livets och dödens landskap.

S av Luiz Roque (BR) är likaså visuellt hypnotisk och spetsig. Filmen presenterar ett koreograferat svar på Jota Mombaças essä Towards a Gender Disobedient & Anti-Colonial Redistribution of Violence, vilket ger sensualitet med en vass egg och en koreografi som lutar mycket åt ballroom och voguingtraditioner. Filmen presenterar vikten av olydnad och icke-konformism för att skapa en bättre framtid. 

Filmvisningen fullbordas med Dedicated to the Youth of the World II av duon Roman Khimei & Yarema Malashchuk (UA) som erbjuder utsikt över Cinemx technofest i Kiev. Hypnotisk musik ackompanjerar ett hav av kroppar som rör sig tillsammans, samlade i upphöjelse, men alienerade på samma gång. Filmen och filmvisningen avslutas med porträtt efter utopin, ansikten som inte är redo för en ny dag och dess gamla verklighet.