Anche di notte © C.Favero
Gourd © C.Favero
Rodrigo Hernández
Gourd, at GIBCA 2023,Röda Sten Konsthall © Hendrik Zeitler
Anche di notte & Yabba, at GIBCA 2023,Röda Sten Konsthall © Hendrik Zeitler

RODRIGO HERNÁNDEZ (MX)

Anche di notte

2022   
Handhamrade mässingsplåtar    

Anche di notte är italienska för ”även på natten”. De blänkande mässingsplåtarna, som är handhamrade i Lissabon, utgörs av en fysiskt omöjlig scen där en fladdermus och en grupp människogestalter svävar fritt i världsrymden, bland stjärnor och planeter. Verket genomsyras av ett slags skymningsmagi, en mellantid – och det släktskap mellan människa och ickemänniska som förekommer i många förcolumbianska kosmologier. Mässingens ljusreflekterande egenskaper förstärker intrycket av andlighet, och de skirt tecknade motiven bidrar till den ogripbara lyriken i föremålens ytor som vi känner igen från Hernández övriga praktik. 

Visas med tillstånd av: Galeria Madragoa, Lissabon; ChertLüdde, Berlin; P420, Bologna  

Gourd

2018
Glasklar polyuretan   

I Gourd ser vi en människoliknande figur som delar fysiska och andliga egenskaper med en kalebass, ett kärl som tillverkats av ett fruktskal. Verket är inspirerat av den zenbuddistiska prästen och målaren Taikō  Josetsus verk Malfiske med kalebass (Hyōnen-zu, ca 1415). I kompositionens mitt står en figur på en flodstrand med en kalebass i sina händer och försöker fånga en mal som simmar i floden. Bilden av den omöjliga uppgiften fungerar som en zenbuddistisk koan: en tankeväckande men skenbart ologisk berättelse eller dialog som används för att meditera över existentiella frågor.     

Visas med tillstånd av: Galeria Madragoa, Lissabon; ChertLüdde, Berlin; P420, Bologna 


BIOGRAFI

Rodrigo Hernández är fascinerad av bildskapan-dets grundläggande process, från mesoamerikansk ikonografi till samtida visuell kultur. Hans projekt kan handla om allt från föremålstillverkning i ateljémiljö till platsspecifika och forskningsinriktade installationer. Hans mycket personliga bildspråk bygger på en mångfald estetiska, filosofiska och litterära referenser.    

Hernández har nyligen ställt ut på Wattis Institute;  Kestner Gesellschaft; Museo Jumex; Swiss Institute; Museo de Arte Moderno Medellin; SCAD Museum of Art; Sala de Arte


UTSTÄLLNINGSPLATS

Röda Sten Konsthall