Orphan dance, Osías Yanov
Orphan Dance, at GIBCA 2023, Göteborgs Konsthall © Hendrik Zeitler
Orphan Dance, at GIBCA 2023, Göteborgs Konsthall © Hendrik Zeitler

OSÍAS YANOV (AR) 

Orphan Dance

2018/2023 
Animerad installation  

Orphan Dance förvandlar utställningssalen till ett rituellt rum för omvärdering av förhållandet mellan människa och maskin. Material som ofta påträffas i hemmet, på kontor, gym och nattklubbar används och ges nya betydelser som ceremoniella föremål. Verket utforskar hur människans samspel med tekniken kan iscensättas och presenteras på annorlunda sätt som framhäver och avbryter binära relationer som herre och slav, brukare och tjänsteleverantör, dominans och underordning.  

Med stöd från: Västra Götalandsregionen 


BIOGRAFI

Osías Yanovs gränsöverskridande praktik omfattar performanceverk, ceremonier, installationer, skulptur och video. Hans konst undersöker skapandet av begreppsmässiga och sinnliga motståndsfält som motstår varje försök att kontrollera subjektivitet med fördomar. Hans praktik är inspirerad av genusteori, queerfilosofi och nattliga fester. 

Yanov är aktiv medlem i grupperna Rosa Chancho, Suavesitxs, Sirenes Errantes och Pulpería Mutuálica och har nyligen ställt ut på Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires; Casa del Alabado; Gwangjubiennalen; Gasworks; Berlinbiennalen; DAAD; och CED-MACBA 


UTSTÄLLNINGSPLATS

Göteborgs Konsthall