Joana da Conceição © Röda Sten Konsthall / GIBCA
Joana da Conceição © Röda Sten Konsthall / GIBCA
Cosmic Solipsism, at GIBCA 2023,Röda Sten Konsthall © Hendrik Zeitler

JOANA DA CONCEIÇÃO (PT)

Cosmic Solipsism 

(Elán Vital, Angel, Holy Slit, The Way of the Water,  Gemini, Quadrantis 1, Quadrantis 2, Quadrantis 3)

2022-23
Akryl, sprejfärg, bladsilverimitation, grundad duk, gymnastikmatta, ljus och ljud     

Nattens stjärnhimmel påminner oss om de olika hastigheter, åldrar och skalor vi lever med på jorden – och bortom den. Det som varje dag låter oss uppdatera vårt kosmiska här och nu. Ett värdefullt verktyg för inåtriktad reflektion. Taket i rummet är mittpunkten  

i ett miljöbygge som är avsett att vara meditativt och engagera alla sinnen. Det är också byggnadens mittpunkt och därför dess högsta punkt.  

Installationen bildar ett eget universum, pekar på och använder en mångfald beståndsdelar för att skapa struktur. Målningarnas placering speglar natthimlen och motivet är inspirerat av kosmisk återfödelse. Ljudsättningen utgår ifrån byggnadens tidigare liv. Och alltihop knyts samman av ett ljus- och mörkerspel som signalerar universums diskontinuitet.     

Vi erbjuds en anspråkslös upplevelse: att lägga oss på en madrass och överge vår kropp. 

Verket beställt av: Göteborgs Internationella Konstbiennal, GIBCA   

Med stöd från: Västra Götalandsregionen; Calouste Gulbenkian Foundation 

Electric Dream

2023
Performanceverk (25 min)  

Electric Dream är en audiofärd som live vävs ihop med en visuell åktur. En sekvens av bilder, insnärjda i varan-dra, utforskar formella och strukturella likheter mellan vitt skilda föremål och verkligheter och utmanar skalor och dimensioner i ett förbluffande drömlikt narrativ.   

Joana da Conceição komponerar och framträder live med ett elektroniskt hårdvarusystem hon genom åren har sammanställt och bemästrat. Denna visuella konstnär och musiker ingår i den legendariska europeiska undergroundgruppen Tropa Macaca och har hyllats för sin särpräglade rituella konstart, sin texturella fraseringsstil i mediumartade beats. Allt det skapar hon live utan fallskärm – med fullt förtroende för mystiken i det musikspråk som följer och ger näring åt hennes tankar och praktik.  

Med stöd från: Västra Götalandsregionen; Calouste Gulbenkian Foundation 


BIOGRAFI

Joana da Conceiçãos praktik är förankrad i måleri och musik. Hon är känd för sina meditativa och multisensoriska miljöbyggen, rum för självreflektion som växer fram ur konstnärens vilja att konfrontera och undersöka de paradoxer som ligger bakom den posthumanistiska omsvängningen i västerländsk ontologi.    

Conceição har nyligen ställt ut eller framfört performanceverk på Serralves em Festa; VOODOOHOP;  Stadslimiet; Fylkingen; Salon des Amateurs; Cafe Oto; BoCA Bienal; Museo d’Arte Moderna di Bologna; MK Gallery; Galeria Municipal do Porto; Walk&Talk  Festival 


UTSTÄLLNINGSPLATS

Röda Sten Konsthall