Still Dear Friend
© Lou Mouw
Dear Friend, at GIBCA 2023, Gothenburg City Library Göteborg © Hendrik Zeitler
Dear Friend, at GIBCA 2023, Gothenburg City Library Göteborg © Hendrik Zeitler
Dear Friend, at GIBCA 2023, Gothenburg City Library Göteborg © Hendrik Zeitler

AGNĖ JOKŠĖ (LT)

Dear Friend

2019 
Videobrev, LCD-skärm (24 min)  

Dear Friend är en iscensatt berättelse baserad på en intim autofiktion. Brevet skildrar historien om en bruten vänskap och väcker frågor om identitet, intimitet och platonska relationer. Grunden för Dear Friend är språket, en reflektion över bräckligheten i relationer och den inverkan som avstånd och tid innebär. Språket medverkar till att skapa mellanmänskliga kopplingar, och kan både förstärka och försvaga etablerade kulturella och sociala normer, det utvecklar nya sätt att berätta, vara och uppleva.  

Med stöd från: Litauiska kulturinstitutet i samarbete med Litauens kulturattaché i Sverige, Finland och Danmark; Svenska Filminstitutet   

Lezbynai

2019 
Performance (20 min)  

Lezbynai är en erotisk berättelse om lesbisk kärlek med bakgrund i Lazdynai-distriktet där konstnären växte upp. Bostadshusen som står uppradade framför varandra i detta grannskap skapar en situation likt ett panoptikon där alla tittar på alla, vilket gör att varje intim gest blir privat och offentlig på samma gång. I Jokšės berättelse blir den här situationen ett medel att sprida en sexuell, otyglad fantasi så som den utspelar sig i konstnärens förhållande till sina älskare, men som samtidigt levandegör de till synes tysta betongväggarna och tränger in i livet och tankarna hos människorna som bor där.  

Med stöd från: Litauiska kulturinstitutet i samarbete med Litauens kulturattaché i Sverige, Finland och Danmark  


BIOGRAFI

Agnė Jokšė är konstnär och författare och verksam i gränslandet mellan film, text och performanceverk. Hon berättar historier där egna upplevelser och händelser ur det förflutna med koppling till kärlek, närhet och vänskap sammanflätas med fantasifulla funderingar kring omvärlden. Jokšė undersöker frågor om queerhet, icke-normativt språkbruk, parallella historier och trassliga relationer.  

Jokšė har nyligen ställt ut på E-flux Screening Room New York; Kogo Gallery; Cell Project Space; Editorial; Kunsthal Charlottenborg; Whitechapel Gallery; Baltiska triennalen 


UTSTÄLLNINGSPLATS

Stadsbiblioteket Göteborg
Plan 1 & 2
Mot Götaplatsen