Nätverket GIBCA Extended

Här hittar du senaste informationen som rör nätverket GIBCA Extended.

 

GIBCA Extended 2021  –  datumändring  

Det nya året har fört med sig ändringar för GIBCA och GIBCA Extended 2021. GIBCA Extendeds publika program och den andra delen av GIBCA 2021 skulle öppna 11 september. På grund av att Göteborgsvarvet valt att flytta fram sitt lopp till 11 september har vi, av praktiska skäl, valt att ändra datum.  

Nytt datum GIBCA Extended 3 september–21 november  

Nytt datum GIBCA Extended utställning 3 september–17 oktober  

Nytt datum Vernissage GIBCA, del 2, 4 september  

 

Inbjudan:Tematiska trådar och inspiration inför biennalens elfte upplaga

 
Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) bjuder in aktörer och enskilda konstnärer i nätverket GIBCA Extended samt samarbetspartners och personal på biennalens utställningsarenor till en digital halvdag med fokus på den elfte upplagans tematiska inriktningar.
 
Dagen bjuder på fyra föreläsningar och en filmvisning. Curator Lisa Rosendahl presenterar sina tankar om kommande biennalen The Ghost Ship and the Sea Change och tre föreläsare ger en bild över de ämnen som biennalen kommer att lyfta fram. Dagen kommer också att innehålla information om arbetsprocess och kommande viktiga datum för GIBCA Extended.
 
The Ghost Shop and the Sea Change görs i två delar. Första delen öppnar på Röda Sten Konsthall 5 juni 2021 och andra delen öppnar 4 september i samarbete med Göteborgs Konsthall och en rad andra platser runt om i staden. Samtliga utställningsplatser kan besökas fram till och med 21 november.
 
Anmälan till den tematiska fördjupningsdagen görs via digitalt formulär senast 23 februari. Länk skickas ut 24 februari till de som anmält sig.
 

Information och länk

Datum: torsdag 25 februari
Tid: kl. 13.00–17.30
Plats: digitalt på zoom
Anmälan: anmäl dig via länken senast 23 februari
Kontakt: Ellie Engelhem, extended@gibca.se, 031-12 08 46

Anmäl dig här

 

Program för dagen

Jonas (J) Magnusson & Cecilia Grönberg

läsa/lokalitet

Jonas (J) Magnusson & Cecilia Grönberg har sedan 2001 arbetat tillsammans med rad olika publiceringsprojekt: böcker, tidskrifter, utställningar och skilda displayer. Arbetet har ofta kretsat kring frågor om arkiv, dokument, montage, plats och alternativa former för historieskrivning. De har utkommit med böckerna Jag skriver i dina ord (2000), Leviatan från Göteborg (2002), Omkopplingar (2006), Witz-bomber och foto-sken (2009), För pås-seende. Berndt Pettersons collage och bokstavskonst (2012), Händelsehorisont || Event Horizon. Distribuerad fotografi (2016). De driver samtidigt, sedan början av 2000-talet, publiceringsprojektet OEI, som hittills har publicerat 91 nummer av tidskriften OEI och ett hundratal böcker med experimentell poesi, bookworks, essäer och poetik. För tillfället arbetar de också med två konstnärliga forsksningsprojekt vid HDK-Valand: Den utvidgade boken: stratigrafi, lokalitet, materialitet och The Latent Image: uncovering developing.

 

Karl-Magnus Johansson

Arkiv, arkiv

Arkivet är en maktteknologi med både konstituerande och upprätthållande egenskaper. Men arkivet har också en potential att avslöja, och att möjliggöra alternativa historieskrivningar. Karl-Magnus Johansson är arkivarie vid Riksarkivet i Göteborg där han ansvarar för undervisning. Han har bland annat varit redaktör för boken Inscription (2018) där konstnärer och teoretiker från skilda fält undersöker de förutsättningar som påverkar vad som skrivs in i arkivet.

 

Mara Lee

Andras helvete och mitt: Om historierna under jord

Mara Lee är författare och professor i konst med inriktning på historia och teori, på Konstfack, Stockholm. Genom sitt författarskap har Lee skrivit om den Andre, begär och att inte vara hemma i sin egen historia. Den senaste boken Kärleken och hatet, som tilldelades Gerard Bonniers lyrikpris, handlar om asymmetriska passioner i skuggan av rashat och en mor-dotterrelation. I den kommande Främlingsfigurer kombineras essä och dikt, myt och verklighet, i en undersökning av hur kärlek och begär snärjs in i rasistiska diskurser.

 

Tabita Rezaire

Sorry for Real

Filmscreening av ett konstverk.

 

Open Call GIBCA Extended utställning 2021 

Ansökan deadline: 28 februari 2021  

Vem kan söka: professionellt verksamma konstnärer baserade i Västra Götaland 
Utställningsperiod: 3 september – 17 oktober 2021 

Inför 2021 års upplaga av GIBCA Extended har Göteborgs Internationella Konstbiennal  bjudit in de Malmöbaserade curatorerna Simona Dumitriu och Tawanda Appiah att curatera en utställning med konstnärer i Västra Götaland. GIBCA utlyser nu ett Open Call för intresserade samtidskonstutövare som vill delta i utställningen som tar plats på 3:e Våningen under hösten 2021. 

Utställningen syftar till att uppmärksamma och synliggöra den regionala samtidskonsten och dess aktörer. Målet är också att uppmuntra ett möte mellan regionens samtidskonstnärer och biennalens nationella och internationella publik. 

Utställningsidén testades som pilotprojekt under GIBCA 2017 och utvecklades till ett större format under 2019 i och med utställningen Crossworlds på 3:e Våningen, en konstnärsdriven arena för nutida dans, konst och musik.  

GIBCA Extended utställning 2021 är ett fortsatt samarbete mellan GIBCA och 3:e Våningen. Utställningen kommer att husera i 3:e Våningen som ligger beläget i Carnegies gamla sockerbruk vid Göteborgs hamninlopp. Den sträcker sig över sex veckor och kommer att presentera tio regionala konstnärer.   

Ansökan görs på följande länk senast 28 februari 2021  

Läs mer om curatorerna och det tematiska ramverket för utställningen: på vår hemsida

English information about Open Call for GIBCA Extended Regional Exhibition: on the english website

 

Facebook-grupp: Nätverket GIBCA Extended   

För att underlätta samordning och dialog mellan aktörer i GIBCA Extended har vi nu startat upp en Facebook-grupp. Här finns det möjlighet att dela med sig av kommande planer och flagga för möjliga framtida samarbeten. Här går det också bra att tipsa om event, föreläsningar etc. som skulle vara intressant för GIBCA Extended-nätverket.   

Denna grupp kan ses som ett komplement till vår samordning och interna kommunikation. Självklart kommer vi fortsatt att gå ut med all information kring kommande nätverksträffar och deadlines via mail!