wheredoiendandyoubegin.jpeg

Shilpa Gupta

Shilpa Gupta skapar konst som undersöker föreställningar om åtrå, konflikt och säkerhet. Även om hennes arbeten är baserade på sociala eller politiska situationer i specifika kulturella sammanhang håller Gupta beskrivningen av verken öppet för att möjliggöra olika tolkningar, beroende på var verket visas.
 
Biennalens signaturverk WheredoIendandyoubegin är ett LED-baserat verk. Genom att ta bort mellanrummen mellan orden har Gupta skapat en visuell orddikt. Arbetet kan ses som en reflektion kring samhällets spänningar mellan det privata och det offentliga och hur en persons handlingar förhåller sig till en annan människas sfär. Verket visas alltid på platser som kan betraktas som gränsland och “mellanrum” i stadsbilden. Tidigare har verket till exempel visats på den danska kusten och inför Skottlands självständighetsval i Edinburgh. Under biennalen reflekterade verket över den kraftiga segregationen i Göteborg genom sin placering i ett industriområde i Gamlestaden. Ett område som man passerar på spårvagnsträckan från Hjällbo och de norra förorterna mot Angered på väg in till centrum – en del av staden som har sett mycket av de senaste årtiondenas migration.
 
Shilpa Gupta bor och arbetar i Bombay.
Med stöd från Svenska Postkodlotteriets Kulturstiftelse och Göteborg Konst, Tygg Vacker Stad and SDF Angered.
Verket är producerat för Beppu Contemporary Art Festival 2012.
 
Foto
Installationsvy från utställningen WheredoIendandyoubegin - On Secularity spårvagnssträckan mellan Gamlestaden och hjällbo, GIBCA 2017. 
Foto © Hendrik Zeitler