gibca-artist7_francesc-ruiz1.jpg

Francesc Ruiz

Den spanske konstnären Francesc Ruiz har gjort en omfattande forskning kring seriemagasinens historia och då framförallt i relation till subkultur, klass och sexualitet.
I det nya verket The Street har Ruiz skapat en affärsgata i form av en serie där varje fönster är en serieruta. Inspirationen till verket är hämtad från Danny the Street, en påhittad gata i DC Universe. Danny, som är namnet på gatan utgör en av huvudkaraktärerna i serien. Han är i orginalversionen en manlig transvestit. I gatubilden ser vi olika hypermaskulina butiker, såsom vapenaffärer och sportbutiker, alla dekorerade med grälla rosa gardiner och spets. Medan gatan Danny inte kan tala i ordets egentliga mening så kommunicerar han via skyltar och symboler i fönster och meddelanden skrivna i glasskärvor på marken. Han talar Polari, ett föråldrat slangspråk som förekommer inom brittiska subkulturer och gaykulturen.

I verket The Street, har Ruiz skapat en tecknad gatufasad. Här porträtterar Ruiz den kakafoni och mångfald som finns i stadens kommersiella centrum och som utgör stadsbilden i många storstäder. Här samsas livsmedelsaffären med Thairestaurangen, secondhandaffären som drivs av någon kristen organisation med sexshopen, scientologerna vägg i vägg med gayklubben, bibliotek, gym, och olika trossamfund i anslutning till kiosken som säljer lotter och cigaretter och så vidare. Här speglas en berättelse om våra drömmar och begär. Inte minst om klass och socioekonomiska skillnader. The Steet reflekterar över vad det innebär att leva tillsammans – vilka rättigheter och friheter som finns för människor som lever i samma samhälle, oavsett bakgrund – en fråga som utgör en central del i principen om det sekulära samhället.

I anslutning till The Street har Ruiz gjort verket Pocket, en liten seriebok i fickformat som besökare kan ta med sig och som delas ut i staden. Den är gjord i ett format som man ofta ser i små informationspamfletter med sexrådgivning eller politiska och religiösa budskap. Formatet gör boken både lättillgänglig och diskret. Pocket bygger vidare på berättelsen i The Street och förmedlar också var man kan hitta verket.

Francesc Ruiz gjorde en residensvistelse i Göteborg i april/maj då han utvecklade verken.

Francesc Ruiz bor och arbetar i Barcelona.

 

Med stöd från Svenska Postkodlotteriets Kulturstiftelse, AC/E – Acción Cultural Española och Spanska Ambassaden i Stockholm – Sverige

Foto

Installationsvy The Street från utställningen WheredoIendandyoubeing- On SecularityGIBCA 2017. Foto © Hendrik Zeitler