Att lyssna till koloniala spår

2020.10.09 - 2020.10.09

Att lyssna till koloniala spår – i det offentliga rummet

Den 9 oktober 1847 frigavs den sista förslavade människan i svensk ägo på ön Saint-Barthélemy, dåvarande svensk koloni. Därför inrättades den 9 oktober som minnesdag för slaveriets avskaffande.

Minnesdagen är en påminnelse om vår pågående koloniala historia och de orättvisor, rasism och brist på representation som fortfarande präglar vårt samhälle. Världen över höjs nu allt fler röster och det pågår ett globalt kollektivt minnesarbete kring skulpturerna i våra offentliga rum. I stadens rum ser vi spöken från slaveriet, som en slags okommenterade minnesmarkörer. Men vems historia berättas? Vilka röster hörs? Har du hört skulpturerna viska?

Göteborg var en central punkt för Sveriges delaktighet i den transatlantiska slavhandeln. På Järntorget står skulpturen De fem världsdelarna, ofta kallad Järntorgsbrunnen, en fontän gjord av Tore Strindberg 1927. Vad säger den oss idag? Forskarna Lena Sawyer och Nana Osei–Kofi inbjuder till ett personligt möte med skulpturen utifrån ett minnesarbete och kollektivt kunskapande. I form av performance och samtal erbjuds en utgångspunkt för att se på staden med nya ögon och lyssna både till alternativa berättelser och till din egen röst.

Deltagare: Lena Sawyer, Docent, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, Nana Osei–Kofi, PhD, Associate Professor of Women, Gender & Sexuality Studies, Oregon State University, Therese Svenson, fil.dr i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet m.fl.

Programpunkten är ett samarbete mellan: Göteborgs Internationella Konstbiennal, Nätverket Vitkrit, nätverket Västsverige mot rasism (Länsstyrelsen Västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad), Göteborgs litteraturhus & Folkuniversitetet


Datum: 9 oktober 
Tid: Kl. 18.00
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset, Heurlins plats 1b
Anmälan: OSA till contact@gibca.se. Begränsat antal deltagare på plats. Kommer även kunna upplevas digitalt. Med reservationer för ändringar utifrån rådande rekommendationer pga. Covid19.
Språk: Engelska