installation-view-okside-rihpesieh-photo-sdt.-egil-rasmussen_mediumbild_.jpg

2019.06.19 - 2019.06.19

Samtal med Sissel M Bergh

Möt Sissel M Bergh under hennes residensvistelse i Göteborg

19 juni
kl. 18–19
Röda Sten Konsthall

Kom och ta del av ett samtal med konstnären Sissel M Bergh, aktuell med nya verk till Göteborgs Internationella Konstbiennal 2019 – Parth of the Labyrinth

Det förflutna är närvarande, även om det är gömt i skuggor och i våra ryggrader. Hur kan vi ta fram våra (förlorade och) sammanflätade kopplingar? Jag arbetar med språk, med historia och landskap som ligger inom sydsamiskans sfär. Våra landskap och vår historia. Med den ytterst lokala kunskapen från att leva i landskap med dess ickemänskliga invånare. Hur gör eller har vi gjort helheten begriplig?

Sissel M Bergh (b.1974) arbetar i en mängd olika tekniker och material – tillsammans med olika former av kunskap. Med verktyg som video, objekt, måleri och teckning undersöker M Bergh hur man kan relatera till och förstå världen genom en omläsning av land, minnen, makt, magi, relationer och konst. 

Hennes senaste soloutställning är Okside rïhpesieh”(Dörröppning) på Sámi Center for Contemporary Art, Karasjok – 2018. Grupputställning “Something moves slowly into a different direction” Kunsthall Trondheim 2017, "Edge of the sea" at Kunstmuseet Kube i Ålesund och Matters at heart, Telemark kunstsenter i 2019. Bergh är utbildad vid National Academy of Fine Arts in Oslo och University of Technology i Durban, Sydafrika. Innan hon anlände i Tråante/Trondheim var hon baserad i Lusaka, Zambia. För närvarande är arbetar hon med ett utomhusprojekt "Raanen vuodna", som visualiserar den samiska kultur- och historiens närvaro i Mo i Rana och ska vara färdigställt i augusti 2019.